Pasztet z grzybów
Wegetarianie znają bezmięsne pasztety. Smakują one wybornie, nie różniąc się wiele od tym zawierających mięso. Grzyby to idealny produkt na pasztet. Potrzebujemy: trzy szklanki suszonych grzybów, cztery bułki, cztery cebule, pół kostki masła, kilka łyżek mąki, dziesięć jajek, szklankę gęstej śmietany, pół pęczka koperku, pół pęczka natki pietruszki, sól i pieprz. Grzyby namaczamy w wodzie na 12 godzin, a po tym czasie gotujemy je w tej wodzie, w której się moczyły. Cebulę siekamy, siekamy również grzyby i smażymy je w dużej ilości masła kilka minut. Bułkę namaczamy w wodzie. Jajka dzielimy na żółtka i białka. Żółtka wbijamy do miski, dodajemy przesmażone grzyby, śmietanę, mąkę, koperek i natkę. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy dokładnie. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli do masy grzybowej. Pasztet przekładamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy dwie godziny w piekarniku nagrzanym maksymalnie do 150 stopni C.