Pasztet z gęsi
Gęsina jest najbardziej szlachetnym mięsem drobiowym. Jest chuda, bardzo zdrowa i idealnie nadaje się do przyrządzania delikatnych pasztetów. Składniki: mała gęś, włoszczyzna, kawałek słoniny, pół kilograma wątróbek z gęsi lub kurczaka, kilka pieczarek, mała cebula, czerstwa bułka, trzy jajka, sól, pieprz, mielony imbir i gałka muszkatołowa. Gęś kroimy na kawałki, wkładamy razem z oczyszczoną włoszczyzną do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy dwie godziny. Mięso oddzielamy od kości. Pieczarki i cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Po kilku minutach dodajemy posiekane wątróbki. Smażymy je do miękkości. Wątróbki, mięso z gęsi i namoczoną bułkę mielimy. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i imbirem. Formę smarujemy masłem, przekładamy masę mięsną i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.