Sprawdzone przepisy na pasztet
Pasztety to jedna z najbardziej popularnych wędlin. Pieczono je już przed wiekami, a wynikało to z bardzo prostego powodu: nikt mógł sobie pozwolić drogiego i trudno dostępnego mięsa. Wykorzystywano więc każdy kawałek. Z okrawków, tłuszczu i podrobów robiono wędliny, w tym właśnie pasztety. Z biegiem czasu pasztety stały się bardzie wykwintne, a niektóre ich odmiany są wyjątkowo szlachetne i pojawiają się w najlepszych restauracjach świata. Wędliny te bez problemu możemy zrobić w domu. Potrzeba tylko trochę czasu, wyczucia smaku i odpowiedniego przepisu. Oto kilka naszych propozycji.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Pasztet wieprzowy
Najpopularniejsze rodzaje pasztetów przygotujemy z mięsa wieprzowego, łatwo dostępnego i stosunkowo niedrogiego. Pamiętajmy o odpowiednich proporcjach, by nasza wędlina nie była zbyt sucha. Składniki: kilogram łopatki, kilogram szynki, pół kilograma surowego, tłustego boczku, bułka, szklanka białego wina, szklanka bulionu warzywnego, jajko, ząbek czosnku, kilka liści laurowych, gałązka rozmarynu, sól i pieprz. Mięso pokroić w dużą kostkę, zalać winem i odstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości i przepuszczamy przez maszynkę. Bułkę namaczamy i również mielimy. W misce mieszamy mięso, bułkę, jajko, przyprawy i wlewamy trochę bulionu. Masę wykładamy do natłuszczonej formy, na wierzchu układamy liście laurowe i zapiekamy około dwie godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Pasztet z wątróbek
Nie wszyscy lubią wątróbki, ale w pasztecie smakować będą każdemu. W naszym przepisie użyjemy najbardziej delikatnych wątróbek drobiowych. Potrzebujemy: kilogram wątróbek, pół kilograma łopatki, pół kilograma słoniny, cztery jajka, szklankę gęstej śmietany, łyżkę masła, dwie cebule, trzy łyżki mąki, łyżkę cukru, kieliszek koniaku lub słodkiego wina, sól i pieprz. Mięso kroimy w kostkę. Wątróbki smażymy na maśle przez kilka minut, usmażone wyjmujemy, zalewamy koniakiem lub winem. Na tej samej patelni smażymy mięso, po kilku minutach zalewamy je wodą i dusimy pół godziny. Cebulę siekamy. Słoninę kroimy na cienkie pl;astry i wykładamy nią formę. Mięso i wątróbki mielimy dwa razy w maszynce. Do masy dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką, jajka i przyprawy. Mieszamy wszystko dokładnie, przekładamy do formy i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Schładzamy.
Pasztet z gęsi
Gęsina jest najbardziej szlachetnym mięsem drobiowym. Jest chuda, bardzo zdrowa i idealnie nadaje się do przyrządzania delikatnych pasztetów. Składniki: mała gęś, włoszczyzna, kawałek słoniny, pół kilograma wątróbek z gęsi lub kurczaka, kilka pieczarek, mała cebula, czerstwa bułka, trzy jajka, sól, pieprz, mielony imbir i gałka muszkatołowa. Gęś kroimy na kawałki, wkładamy razem z oczyszczoną włoszczyzną do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy dwie godziny. Mięso oddzielamy od kości. Pieczarki i cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Po kilku minutach dodajemy posiekane wątróbki. Smażymy je do miękkości. Wątróbki, mięso z gęsi i namoczoną bułkę mielimy. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i imbirem. Formę smarujemy masłem, przekładamy masę mięsną i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Pasztet z grzybów
Wegetarianie znają bezmięsne pasztety. Smakują one wybornie, nie różniąc się wiele od tym zawierających mięso. Grzyby to idealny produkt na pasztet. Potrzebujemy: trzy szklanki suszonych grzybów, cztery bułki, cztery cebule, pół kostki masła, kilka łyżek mąki, dziesięć jajek, szklankę gęstej śmietany, pół pęczka koperku, pół pęczka natki pietruszki, sól i pieprz. Grzyby namaczamy w wodzie na 12 godzin, a po tym czasie gotujemy je w tej wodzie, w której się moczyły. Cebulę siekamy, siekamy również grzyby i smażymy je w dużej ilości masła kilka minut. Bułkę namaczamy w wodzie. Jajka dzielimy na żółtka i białka. Żółtka wbijamy do miski, dodajemy przesmażone grzyby, śmietanę, mąkę, koperek i natkę. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy dokładnie. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli do masy grzybowej. Pasztet przekładamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy dwie godziny w piekarniku nagrzanym maksymalnie do 150 stopni C.
Pasztet z marchewki
Jeśli grzyby nadają się do zrobienia pasztetu, to co dopiero powiedzieć o warzywach korzeniowych, z których możemy przygotować chociażby pyszne ciasto? Pasztet z delikatnej i słodkiej marchewki również będzie bardzo smaczny. Potrzebujemy: pół kilograma marchewki, cebulę, ząbek czosnku, pół szklanki gęstej śmietany, trzy jajka, kilka łyżek mąki, sok z cytryny, łyżkę cukru, masło, sól i pieprz. Marchewki obieramy, kroimy na grube plastry i gotujemy w minimalnej ilości wody do miękkości. Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Ostudzoną marchewkę miksujemy, dodajemy cebulę, jajka, śmietanę i pozostałe składniki. Masę przekładamy do wysmarowanych masłem małych foremek, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy pół godziny w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku.