Domowy pasztet. Jak doprawić i ile piec

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

/ 6Sprawdzone przepisy na pasztet

Obraz
© Getty Images

Pasztety to jedna z najbardziej popularnych wędlin. Pieczono je już przed wiekami, a wynikało to z bardzo prostego powodu: nikt mógł sobie pozwolić drogiego i trudno dostępnego mięsa. Wykorzystywano więc każdy kawałek. Z okrawków, tłuszczu i podrobów robiono wędliny, w tym właśnie pasztety. Z biegiem czasu pasztety stały się bardzie wykwintne, a niektóre ich odmiany są wyjątkowo szlachetne i pojawiają się w najlepszych restauracjach świata. Wędliny te bez problemu możemy zrobić w domu. Potrzeba tylko trochę czasu, wyczucia smaku i odpowiedniego przepisu. Oto kilka naszych propozycji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Pasztet wieprzowy

Obraz
© Getty Images

Najpopularniejsze rodzaje pasztetów przygotujemy z mięsa wieprzowego, łatwo dostępnego i stosunkowo niedrogiego. Pamiętajmy o odpowiednich proporcjach, by nasza wędlina nie była zbyt sucha. Składniki: kilogram łopatki, kilogram szynki, pół kilograma surowego, tłustego boczku, bułka, szklanka białego wina, szklanka bulionu warzywnego, jajko, ząbek czosnku, kilka liści laurowych, gałązka rozmarynu, sól i pieprz. Mięso pokroić w dużą kostkę, zalać winem i odstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości i przepuszczamy przez maszynkę. Bułkę namaczamy i również mielimy. W misce mieszamy mięso, bułkę, jajko, przyprawy i wlewamy trochę bulionu. Masę wykładamy do natłuszczonej formy, na wierzchu układamy liście laurowe i zapiekamy około dwie godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

/ 6Pasztet z wątróbek

Obraz
© Getty Images

Nie wszyscy lubią wątróbki, ale w pasztecie smakować będą każdemu. W naszym przepisie użyjemy najbardziej delikatnych wątróbek drobiowych. Potrzebujemy: kilogram wątróbek, pół kilograma łopatki, pół kilograma słoniny, cztery jajka, szklankę gęstej śmietany, łyżkę masła, dwie cebule, trzy łyżki mąki, łyżkę cukru, kieliszek koniaku lub słodkiego wina, sól i pieprz. Mięso kroimy w kostkę. Wątróbki smażymy na maśle przez kilka minut, usmażone wyjmujemy, zalewamy koniakiem lub winem. Na tej samej patelni smażymy mięso, po kilku minutach zalewamy je wodą i dusimy pół godziny. Cebulę siekamy. Słoninę kroimy na cienkie pl;astry i wykładamy nią formę. Mięso i wątróbki mielimy dwa razy w maszynce. Do masy dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką, jajka i przyprawy. Mieszamy wszystko dokładnie, przekładamy do formy i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Schładzamy.

/ 6Pasztet z gęsi

Obraz
© Getty Images

Gęsina jest najbardziej szlachetnym mięsem drobiowym. Jest chuda, bardzo zdrowa i idealnie nadaje się do przyrządzania delikatnych pasztetów. Składniki: mała gęś, włoszczyzna, kawałek słoniny, pół kilograma wątróbek z gęsi lub kurczaka, kilka pieczarek, mała cebula, czerstwa bułka, trzy jajka, sól, pieprz, mielony imbir i gałka muszkatołowa. Gęś kroimy na kawałki, wkładamy razem z oczyszczoną włoszczyzną do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy dwie godziny. Mięso oddzielamy od kości. Pieczarki i cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Po kilku minutach dodajemy posiekane wątróbki. Smażymy je do miękkości. Wątróbki, mięso z gęsi i namoczoną bułkę mielimy. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i imbirem. Formę smarujemy masłem, przekładamy masę mięsną i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

/ 6Pasztet z grzybów

Obraz
© Getty Images

Wegetarianie znają bezmięsne pasztety. Smakują one wybornie, nie różniąc się wiele od tym zawierających mięso. Grzyby to idealny produkt na pasztet. Potrzebujemy: trzy szklanki suszonych grzybów, cztery bułki, cztery cebule, pół kostki masła, kilka łyżek mąki, dziesięć jajek, szklankę gęstej śmietany, pół pęczka koperku, pół pęczka natki pietruszki, sól i pieprz. Grzyby namaczamy w wodzie na 12 godzin, a po tym czasie gotujemy je w tej wodzie, w której się moczyły. Cebulę siekamy, siekamy również grzyby i smażymy je w dużej ilości masła kilka minut. Bułkę namaczamy w wodzie. Jajka dzielimy na żółtka i białka. Żółtka wbijamy do miski, dodajemy przesmażone grzyby, śmietanę, mąkę, koperek i natkę. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy dokładnie. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli do masy grzybowej. Pasztet przekładamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy dwie godziny w piekarniku nagrzanym maksymalnie do 150 stopni C.

/ 6Pasztet z marchewki

Obraz
© Getty Images

Jeśli grzyby nadają się do zrobienia pasztetu, to co dopiero powiedzieć o warzywach korzeniowych, z których możemy przygotować chociażby pyszne ciasto? Pasztet z delikatnej i słodkiej marchewki również będzie bardzo smaczny. Potrzebujemy: pół kilograma marchewki, cebulę, ząbek czosnku, pół szklanki gęstej śmietany, trzy jajka, kilka łyżek mąki, sok z cytryny, łyżkę cukru, masło, sól i pieprz. Marchewki obieramy, kroimy na grube plastry i gotujemy w minimalnej ilości wody do miękkości. Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Ostudzoną marchewkę miksujemy, dodajemy cebulę, jajka, śmietanę i pozostałe składniki. Masę przekładamy do wysmarowanych masłem małych foremek, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy pół godziny w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm