Pasztet z marchewki
Jeśli grzyby nadają się do zrobienia pasztetu, to co dopiero powiedzieć o warzywach korzeniowych, z których możemy przygotować chociażby pyszne ciasto? Pasztet z delikatnej i słodkiej marchewki również będzie bardzo smaczny. Potrzebujemy: pół kilograma marchewki, cebulę, ząbek czosnku, pół szklanki gęstej śmietany, trzy jajka, kilka łyżek mąki, sok z cytryny, łyżkę cukru, masło, sól i pieprz. Marchewki obieramy, kroimy na grube plastry i gotujemy w minimalnej ilości wody do miękkości. Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Ostudzoną marchewkę miksujemy, dodajemy cebulę, jajka, śmietanę i pozostałe składniki. Masę przekładamy do wysmarowanych masłem małych foremek, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy pół godziny w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku.