Pasztet z wątróbek
Nie wszyscy lubią wątróbki, ale w pasztecie smakować będą każdemu. W naszym przepisie użyjemy najbardziej delikatnych wątróbek drobiowych. Potrzebujemy: kilogram wątróbek, pół kilograma łopatki, pół kilograma słoniny, cztery jajka, szklankę gęstej śmietany, łyżkę masła, dwie cebule, trzy łyżki mąki, łyżkę cukru, kieliszek koniaku lub słodkiego wina, sól i pieprz. Mięso kroimy w kostkę. Wątróbki smażymy na maśle przez kilka minut, usmażone wyjmujemy, zalewamy koniakiem lub winem. Na tej samej patelni smażymy mięso, po kilku minutach zalewamy je wodą i dusimy pół godziny. Cebulę siekamy. Słoninę kroimy na cienkie pl;astry i wykładamy nią formę. Mięso i wątróbki mielimy dwa razy w maszynce. Do masy dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką, jajka i przyprawy. Mieszamy wszystko dokładnie, przekładamy do formy i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Schładzamy.