Pasztet wieprzowy
Najpopularniejsze rodzaje pasztetów przygotujemy z mięsa wieprzowego, łatwo dostępnego i stosunkowo niedrogiego. Pamiętajmy o odpowiednich proporcjach, by nasza wędlina nie była zbyt sucha. Składniki: kilogram łopatki, kilogram szynki, pół kilograma surowego, tłustego boczku, bułka, szklanka białego wina, szklanka bulionu warzywnego, jajko, ząbek czosnku, kilka liści laurowych, gałązka rozmarynu, sól i pieprz. Mięso pokroić w dużą kostkę, zalać winem i odstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości i przepuszczamy przez maszynkę. Bułkę namaczamy i również mielimy. W misce mieszamy mięso, bułkę, jajko, przyprawy i wlewamy trochę bulionu. Masę wykładamy do natłuszczonej formy, na wierzchu układamy liście laurowe i zapiekamy około dwie godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.