Salceson
Nie wszyscy przepadają za salcesonem. Jest to jednak wędlina wyjątkowo smaczna, charakterystyczna dla kuchni północnej i środkowej Europy. Produkty na salceson są tanie, a efekt końcowy znakomity. Potrzebujemy: pół wieprzowej głowy, ozorek wołowy, golonka wieprzowa, włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler i por), liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, gorczyca w ziarnach, sól. Przygotowanie: głowę, ozorek i golonkę myjemy dokładnie, usuwamy włosy i wkładamy do dużego garnka. Dodajemy oczyszczoną włoszczyznę, przyprawy, wszystko zalewamy wodą i gotujemy na małym gazie dwie-trzy godziny. Studzimy i obieramy mięso z kości, a ozorek obieramy ze skóry. Kroimy drobno. Wywar odcedzamy. Do grubego jelita lub plastikowej butelki przeciętej w poprzek na pół wlewamy wywar z mięsem. Studzimy w lodówce aż salceson się zetnie.