Jak przedłużyć trwałość wędliny? Kilka prostych porad

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Nie marnuj jedzenia

Obraz
© 123RF.COM

Niemarnowanie jedzenia oraz wykorzystywanie resztek to najpopularniejsze trendy kulinarne. Kupujemy więcej niż jesteśmy w stanie zjeść, a potem wyrzucamy wiele produktów, ponieważ się zepsuły, a ich termin przydatności do spożycia minął. Aby uniknąć takich sytuacji, powinniśmy z głową planować nasze zakupy oraz codzienne menu. Jeśli jednak zdarzy się, że w lodówce zalegają niezjedzone produkty np. kiełbasy i wędliny, podpowiadamy, jak je odświeżyć i przedłużyć ich trwałość.

Zobacz wideo: Resztki, które warto wykorzystać

/ 6Jaką wędlinę wybrać?

Obraz
© 123RF.COM

Zwykła wędlina, kupowana na wagę lub paczkowana, już po kilku dniach nie nadaje się do spożycia. Pokrywa się śliskim nalotem, zmienia kolor, zaczyna nieprzyjemnie pachnieć i pleśnieje. Może wywołać zatrucie pokarmowe. Pamiętajmy, że najdłużej świeżość zachowają wędliny o niewielkiej ilości wody – podsuszane kiełbasy czy kabanosy. Zapakowane poleżą nawet 4 tygodnie. Nieco krócej do spożycia nadają się peklowane oraz wędzone wędliny. Najkrócej natomiast możemy przechowywać parówki oraz wyroby z podrobów – pasztety, salceson itp.

/ 6Pergamin zamiast folii

Obraz
© 123RF.COM

Źle przechowywane wędliny szybko się psują. Szynki, pasztety, kiełbasy powinny być przechowywane w lodówce, najlepiej na środkowych półkach. Nie należy ich zostawiać w temperaturze pokojowej, a następnie ponownie schładzać. Świeżość dłużej zachowają wyroby kupowane w kawałkach, a nie w plasterkach. Po przyniesieniu do domu przełóżmy je do plastikowych pojemników próżniowych lub owińmy w papier. Wędliny powinniśmy zjadać zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu, uwzględniając datę przydatności do spożycia. Jeżeli kupujemy większą ilość wędlin, najlepiej je poporcjować, zamrozić i później – w miarę potrzeb – rozmrażać w lodówce. Nie zaleca się jednak mrożenia kiełbas (surowych, wędzonych, suchych) i parówek.

/ 6Szynka zbyt długo leżała w lodówce

Obraz
© 123RF.COM

Zdarza się, że nie zdążymy zjeść tego, co kupiliśmy. Jeśli wędlina leżała kilka dni w lodówce, ale nie zmieniła jeszcze zapachu ani koloru, możemy ją odświeżyć. W tym celu płuczemy ją pod bieżącą wodą. Następnie obgotowujemy ją przez 15-20 min. w wodzie z dodatkiem świeżych warzyw – pietruszki, selera, marchewki, pora. Możemy też dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Taką wędlinę wykorzystajmy do sałatki lub zapiekanki.

/ 6Szybkie skwarki z patelni

Obraz
© 123RF.COM

Kolejny sposób na odświeżenie kawałka peklowanej lub wędzonej szynki czy polędwicy to obsmażanie na oleju. Wcześniej wędlinę wpłuczemy w ciepłej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie kroimy w kostkę, obsypujemy ulubionymi przyprawami np. słodką papryką, majerankiem czy granulowanym czosnkiem i podsmażamy na patelni. Możemy też dodać pokrojoną drobno cebulę. Otrzymamy w ten sposób aromatyczne skwarki, którymi okrasimy gotowane ziemniaczki, kopytka, pierogi czy kluski z serem. Będzie smacznie, a nic się nie zmarnuje.

/ 6Czeski patent na parówki

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli kupiliśmy za dużo parówek, możemy zamarynować je w occie. W takiej formie mogą być przechowywane nawet przez 3 miesiące. Parówki ze słoika to czeska specjalność, podawana we wszystkich piwiarniach u naszych południowych sąsiadów. Może być alternatywą dla kiszonego ogórka czy śledzika. Przepis jest bardzo prosty. Zagotowujemy wodę z octem w proporcji 2:1 i przyprawami (ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, gorczyca, pieprz ziarnisty, sól, cukier). W słoikach układamy naprzemiennie kawałki parówek, czerwonej papryki i plastry cebuli. Zalewamy gorącą marynatą, zakręcamy, pasteryzujemy i gotowe.

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii