Jak przedłużyć trwałość wędliny? Kilka prostych porad

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Nie marnuj jedzenia

Obraz
© 123RF.COM

Niemarnowanie jedzenia oraz wykorzystywanie resztek to najpopularniejsze trendy kulinarne. Kupujemy więcej niż jesteśmy w stanie zjeść, a potem wyrzucamy wiele produktów, ponieważ się zepsuły, a ich termin przydatności do spożycia minął. Aby uniknąć takich sytuacji, powinniśmy z głową planować nasze zakupy oraz codzienne menu. Jeśli jednak zdarzy się, że w lodówce zalegają niezjedzone produkty np. kiełbasy i wędliny, podpowiadamy, jak je odświeżyć i przedłużyć ich trwałość.

Zobacz wideo: Resztki, które warto wykorzystać

/ 6Jaką wędlinę wybrać?

Obraz
© 123RF.COM

Zwykła wędlina, kupowana na wagę lub paczkowana, już po kilku dniach nie nadaje się do spożycia. Pokrywa się śliskim nalotem, zmienia kolor, zaczyna nieprzyjemnie pachnieć i pleśnieje. Może wywołać zatrucie pokarmowe. Pamiętajmy, że najdłużej świeżość zachowają wędliny o niewielkiej ilości wody – podsuszane kiełbasy czy kabanosy. Zapakowane poleżą nawet 4 tygodnie. Nieco krócej do spożycia nadają się peklowane oraz wędzone wędliny. Najkrócej natomiast możemy przechowywać parówki oraz wyroby z podrobów – pasztety, salceson itp.

/ 6Pergamin zamiast folii

Obraz
© 123RF.COM

Źle przechowywane wędliny szybko się psują. Szynki, pasztety, kiełbasy powinny być przechowywane w lodówce, najlepiej na środkowych półkach. Nie należy ich zostawiać w temperaturze pokojowej, a następnie ponownie schładzać. Świeżość dłużej zachowają wyroby kupowane w kawałkach, a nie w plasterkach. Po przyniesieniu do domu przełóżmy je do plastikowych pojemników próżniowych lub owińmy w papier. Wędliny powinniśmy zjadać zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu, uwzględniając datę przydatności do spożycia. Jeżeli kupujemy większą ilość wędlin, najlepiej je poporcjować, zamrozić i później – w miarę potrzeb – rozmrażać w lodówce. Nie zaleca się jednak mrożenia kiełbas (surowych, wędzonych, suchych) i parówek.

/ 6Szynka zbyt długo leżała w lodówce

Obraz
© 123RF.COM

Zdarza się, że nie zdążymy zjeść tego, co kupiliśmy. Jeśli wędlina leżała kilka dni w lodówce, ale nie zmieniła jeszcze zapachu ani koloru, możemy ją odświeżyć. W tym celu płuczemy ją pod bieżącą wodą. Następnie obgotowujemy ją przez 15-20 min. w wodzie z dodatkiem świeżych warzyw – pietruszki, selera, marchewki, pora. Możemy też dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Taką wędlinę wykorzystajmy do sałatki lub zapiekanki.

/ 6Szybkie skwarki z patelni

Obraz
© 123RF.COM

Kolejny sposób na odświeżenie kawałka peklowanej lub wędzonej szynki czy polędwicy to obsmażanie na oleju. Wcześniej wędlinę wpłuczemy w ciepłej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie kroimy w kostkę, obsypujemy ulubionymi przyprawami np. słodką papryką, majerankiem czy granulowanym czosnkiem i podsmażamy na patelni. Możemy też dodać pokrojoną drobno cebulę. Otrzymamy w ten sposób aromatyczne skwarki, którymi okrasimy gotowane ziemniaczki, kopytka, pierogi czy kluski z serem. Będzie smacznie, a nic się nie zmarnuje.

/ 6Czeski patent na parówki

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli kupiliśmy za dużo parówek, możemy zamarynować je w occie. W takiej formie mogą być przechowywane nawet przez 3 miesiące. Parówki ze słoika to czeska specjalność, podawana we wszystkich piwiarniach u naszych południowych sąsiadów. Może być alternatywą dla kiszonego ogórka czy śledzika. Przepis jest bardzo prosty. Zagotowujemy wodę z octem w proporcji 2:1 i przyprawami (ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, gorczyca, pieprz ziarnisty, sól, cukier). W słoikach układamy naprzemiennie kawałki parówek, czerwonej papryki i plastry cebuli. Zalewamy gorącą marynatą, zakręcamy, pasteryzujemy i gotowe.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości