Jak przedłużyć trwałość wędliny? Kilka prostych porad

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Nie marnuj jedzenia

Obraz
© 123RF.COM

Niemarnowanie jedzenia oraz wykorzystywanie resztek to najpopularniejsze trendy kulinarne. Kupujemy więcej niż jesteśmy w stanie zjeść, a potem wyrzucamy wiele produktów, ponieważ się zepsuły, a ich termin przydatności do spożycia minął. Aby uniknąć takich sytuacji, powinniśmy z głową planować nasze zakupy oraz codzienne menu. Jeśli jednak zdarzy się, że w lodówce zalegają niezjedzone produkty np. kiełbasy i wędliny, podpowiadamy, jak je odświeżyć i przedłużyć ich trwałość.

Zobacz wideo: Resztki, które warto wykorzystać

/ 6Jaką wędlinę wybrać?

Obraz
© 123RF.COM

Zwykła wędlina, kupowana na wagę lub paczkowana, już po kilku dniach nie nadaje się do spożycia. Pokrywa się śliskim nalotem, zmienia kolor, zaczyna nieprzyjemnie pachnieć i pleśnieje. Może wywołać zatrucie pokarmowe. Pamiętajmy, że najdłużej świeżość zachowają wędliny o niewielkiej ilości wody – podsuszane kiełbasy czy kabanosy. Zapakowane poleżą nawet 4 tygodnie. Nieco krócej do spożycia nadają się peklowane oraz wędzone wędliny. Najkrócej natomiast możemy przechowywać parówki oraz wyroby z podrobów – pasztety, salceson itp.

/ 6Pergamin zamiast folii

Obraz
© 123RF.COM

Źle przechowywane wędliny szybko się psują. Szynki, pasztety, kiełbasy powinny być przechowywane w lodówce, najlepiej na środkowych półkach. Nie należy ich zostawiać w temperaturze pokojowej, a następnie ponownie schładzać. Świeżość dłużej zachowają wyroby kupowane w kawałkach, a nie w plasterkach. Po przyniesieniu do domu przełóżmy je do plastikowych pojemników próżniowych lub owińmy w papier. Wędliny powinniśmy zjadać zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu, uwzględniając datę przydatności do spożycia. Jeżeli kupujemy większą ilość wędlin, najlepiej je poporcjować, zamrozić i później – w miarę potrzeb – rozmrażać w lodówce. Nie zaleca się jednak mrożenia kiełbas (surowych, wędzonych, suchych) i parówek.

/ 6Szynka zbyt długo leżała w lodówce

Obraz
© 123RF.COM

Zdarza się, że nie zdążymy zjeść tego, co kupiliśmy. Jeśli wędlina leżała kilka dni w lodówce, ale nie zmieniła jeszcze zapachu ani koloru, możemy ją odświeżyć. W tym celu płuczemy ją pod bieżącą wodą. Następnie obgotowujemy ją przez 15-20 min. w wodzie z dodatkiem świeżych warzyw – pietruszki, selera, marchewki, pora. Możemy też dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Taką wędlinę wykorzystajmy do sałatki lub zapiekanki.

/ 6Szybkie skwarki z patelni

Obraz
© 123RF.COM

Kolejny sposób na odświeżenie kawałka peklowanej lub wędzonej szynki czy polędwicy to obsmażanie na oleju. Wcześniej wędlinę wpłuczemy w ciepłej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie kroimy w kostkę, obsypujemy ulubionymi przyprawami np. słodką papryką, majerankiem czy granulowanym czosnkiem i podsmażamy na patelni. Możemy też dodać pokrojoną drobno cebulę. Otrzymamy w ten sposób aromatyczne skwarki, którymi okrasimy gotowane ziemniaczki, kopytka, pierogi czy kluski z serem. Będzie smacznie, a nic się nie zmarnuje.

/ 6Czeski patent na parówki

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli kupiliśmy za dużo parówek, możemy zamarynować je w occie. W takiej formie mogą być przechowywane nawet przez 3 miesiące. Parówki ze słoika to czeska specjalność, podawana we wszystkich piwiarniach u naszych południowych sąsiadów. Może być alternatywą dla kiszonego ogórka czy śledzika. Przepis jest bardzo prosty. Zagotowujemy wodę z octem w proporcji 2:1 i przyprawami (ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, gorczyca, pieprz ziarnisty, sól, cukier). W słoikach układamy naprzemiennie kawałki parówek, czerwonej papryki i plastry cebuli. Zalewamy gorącą marynatą, zakręcamy, pasteryzujemy i gotowe.

Wybrane dla Ciebie

Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska