Syrop czekoladowy
Smakuje zawsze! Jest idealny do deserów, ciast, kawy, czy jako polewa do lodów. Ten syrop posmakuje wam tak bardzo, że będziecie musieli powstrzymywać się, by nie wyjeść go łyżeczką.
Składniki:
- 4 łyżki naturalnego kakao,
- 4 łyżki miodu,
- nasiona z laski wanilii,
- szczypta soli,
- 300 ml wody.
Przygotowanie:
Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i wyskrob nasionka. Wrzuć je do miseczki z 4 łyżkami kakao i wymieszaj. Dodaj miód i tyle wody, by składniki mogły się połączyć, a resztę zagotuj w garnuszku. Teraz do gotującej się wody wlej masę kakaową i cały czas mieszaj. Poczekaj, aż zawartość garnka znowu zawrze – wtedy wyłącz ognień, ostudź syrop czekoladowy i przelej go do buteleczki. Gotowe!