Złoty syrop karmelowy z nutką cytryny
Idealnie komponuje się z deserami albo wypiekami. Konsystencją przypomina miód pitny, a jego smak jest naprawdę wyjątkowy - karmelowo-cytrynowy. Przygotowanie go nie wymaga wiele wysiłku i czasu, a efekt cię zaskoczy.
Składniki:
- 1,2 kg cukru,
- 3/4 l wody,
- 2 łyżki (lub więcej) soku z cytryny.
Przygotowanie:
Do dużego garnka wsyp 200 g cukru, zalej go ćwierć litra wody i dokładnie wymieszaj. Całość zagotuj na ogniu średniej wielkości. Od momentu, kiedy cukier z wodą zaczną wrzeć, nie mieszaj zawartości garnka. Gotuj do chwili skarmelizowania się cukru - mieszanka nadal będzie rzadka, ale przybierze ciemnozłoty kolor. Uważaj, aby nie przypalić cukru, gdyż wówczas będzie miał gorzki smak. Teraz możesz już zdjąć garnek z palnika i wlać ostrożnie pół litra wrzącej wody. Następnie wsyp kilogram cukru i wlej sok z cytryny. Wszystko wymieszaj i gotuj na minimalnym ogniu ok. 45 minut (już nie mieszając), aż syrop trochę zgęstnieje. Pamiętaj, że gorący syrop nie będzie zbytnio gęsty - kiedy go ostudzisz, powinien nabrać odpowiedniej konsystencji. Teraz wystudź go i przelej do słoiczków.