Prawdziwa gorąca czekolada. Lepsza niż produkt w proszku
Nie idź na łatwiznę. Domowa czekolada nie ma chemii i utwardzonych tłuszczów.
To się kryje w saszetce?
Gorąca czekolada do picia to jeden z zimowych napojów na który często kusimy się w chłodne dni. Aby ją wypić nie musimy iść do kawiarni czy czekoladziarni, bo producenci oferują produkty, które łatwo przygotujemy w domu. Niestety, czekolada do rozpuszczania z saszetki to nie zawsze dobry wybór. Energetyczną i rozgrzewającą czekoladę do picia najlepiej jest przygotowywać samemu w domu z kilku powodów.
- Po pierwsze czekolada do picia powinna składać się z prawdziwej i dobrej jakościowo czekolady, gorącego mleka, a zamiast cukru warto ją osłodzić miodem, ksylitolem czy erytrolem oraz dodać ulubionych przypraw korzennych. Warto wiedzieć, że w napoju w saszetce zamiast świeżego mleka pojawia się sproszkowana serwatka lub mleko w proszku - wyjaśnia Maja Lewandowska, dietetyczka z Naturhouse Morena w Gdańsku.
To jednak nie wszystkie "niespodzianki", które możemy znaleźć w gotowym produkcie.
Sekret dobrej czekolady do picia
- Przyglądając się składom większości dostępnych na rynku produktów pitnej czekolady na pierwszym miejscu jest cukier. Co więcej, często zamiast cukru pojawia się jego gorszy i tańszy zamiennik - syrop glukozowo-fruktozowy, na który nasz organizm reaguje o wiele gorzej niż na biały cukier. Dodatkowo napój czekoladowy ze sklepu zawiera często mąkę ziemniaczaną, utwardzony tłuszcz roślinny, skrobię i sól, nie wspominając już szeregu stabilizatorów i konserwantów - czy w domu też korzystamy z tych dodatków przygotowując czekoladowy napój?
Domowa propozycja zawierać będzie tylko te składniki, które sami do niej wykorzystamy. Podstawą jest oczywiście dobrej jakości czekolada, którą rozpuścimy. Starajmy się wybierać produkty o dużej zawartości kakao, a nie klasyczne mleczne propozycje. Oto trzy propozycje, jak zrobić perfekcyjną gorącą czekoladę i jak ją doprawić, aby naprawdę rozgrzała i pysznie smakowała niczym w czekoladziarni Vianne Rocher z filmu "Czekolada".
Gorąca czekolada z dodatkiem wanilii i chili
Składniki: 250 ml mleka, 250 ml śmietanki UHT, 150 g ciemnej czekolady, 1 laska wanilii, szczypta chili.
Przygotowanie: mleko i śmietankę wlewamy do garnuszka i podgrzewamy aż zacznie wrzeć. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ziarenka wanilii oraz chili. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do połączenia składników. Płynną czekoladę rozlewamy do filiżanek i opcjonalnie oprószamy dodatkowo chili.
Gorąca czekolada ze słonym karmelem
Składniki: 50 g (pół tabliczki) gorzkiej czekolady, 130 ml mleka, kilka kropli esencji waniliowej, szczypta cynamonu, 100 ml śmietanki kremówki. Sos karmelowy: 1/2 szklanki cukru, 1/4 szklanki wody, 1/2 szklanki śmietanki, 30 g masła, szczypta soli morskiej. Do podania: bita śmietana.
Przygotowanie: cukier wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, nie mieszając, a jedynie potrząsając rondelkiem, jeśli masa nie rozpuszcza się równomiernie. Gdy nabierze złotego koloru, zdejmujemy z ognia. Strużką wlewamy śmietankę, energicznie mieszając. Dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy solą. W rondelku podgrzewamy mleko ze śmietanką i dodajemy połamaną czekoladą. Podgrzewamy do wrzenia, a następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy przyprawy. Przelewamy do kubków i dodajemy bitą śmietanę oraz karmel.
Gorąca czekolada ze słodkimi piankami marshmallow
Składniki: 2 szklanki mleka (2% lub 3,2%), ok. 3 łyżki brązowego cukru, 2 łyżki dobrej jakości kakao, 120 g czekolady gorzkiej, szczypta mielonego cynamonu, pianki marshmallow do podania.
Przygotowanie: o małego garnuszka z grubszym dnem wlewamy mleko, dodajemy cukier, kakao, połamaną czekoladę i cynamon. Podgrzewamy do wrzenia, ale nie zagotowujemy. Cały czas mieszamy, aby czekolada się nie przypaliła. Płynną mieszankę wlewamy do kubeczków, podajemy z piankami.