Gofry z owocami i bitą śmietaną
Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru pudru, szczypta soli, 1 łyżka domowego cukru waniliowego, 2 jajka, 1/2 szklanki roztopionego masła, 1 i 1/3 szklanki mleka. Dodatkowo: 200 ml słodkiej śmietanki, 2 łyżki cukru pudru, garść jeżyn i borówek świeżych.
Przygotowanie: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy jajka, masło oraz mleko. Miksujemy dokładnie na gładką masę. Odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy przez około 3-3,5 minuty. Gofry po upieczeniu odkładamy na metalową kratkę. W osobnej misce ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Wykładamy na przestudzone gofry i podajemy z owocami.