Domowe gofry ze słodkimi dodatkami

Te smakołyki kojarzą się przede wszystkim z wakacjami nad morzem. Kupowane w budce, polane bitą śmietaną w sprayu i z garstką owoców nie są jednak odpowiednim posiłkiem. Gofry najlepiej zrobić w domu. Prosty przepis zaproponował Andrzej Polan. Kucharz radzi, aby do ciasta dodać masło zamiast innego, niezdrowego tłuszczu. Podpowiedział również, że proszek do pieczenia z powodzeniem zastąpi woda gazowana.
- Po wypieczeniu gofrów nie możemy kłaść ich jeden na drugim, ponieważ wtedy zachowują się jak naleśniki. Gofry muszą być chrupiące i miękkie w środku - dodał.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Ciasto na gofry

/ 5Gofry z truskawkami

Obraz
© Dzień Dobry TVN/x-news.pl

Składniki: 500 g mąki, 600 ml mleka, 100 g masła, 2 łyżeczki cukru wanilinowego, 3 jajka, 1 białko, 200 ml wody mineralnej gazowanej. Dodatkowo 2 kg truskawek, torebka cukru.

Przygotowanie: białka ubijamy na sztywno z dodatkiem łyżki cukru i cukru wanilinowego. Żółtka mieszamy z mlekiem i dodajemy mąkę. Łączymy z rozpuszczonym masłem i wodą mineralną. Na koniec dodajemy pianę z białek. Z ciasta wypiekamy gofry. Truskawki zagotowujemy z torebką cukru i studzimy. Powstałą frużelinę podajemy z goframi, jest ona znacznie lepsza niż ta, którą możemy kupić gotową w sklepie.

/ 5Przepis na gofry czekoladowe

/ 5Gofry z owocami i bitą śmietaną

Obraz
© 123RF.COM

Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru pudru, szczypta soli, 1 łyżka domowego cukru waniliowego, 2 jajka, 1/2 szklanki roztopionego masła, 1 i 1/3 szklanki mleka. Dodatkowo: 200 ml słodkiej śmietanki, 2 łyżki cukru pudru, garść jeżyn i borówek świeżych.

Przygotowanie: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy jajka, masło oraz mleko. Miksujemy dokładnie na gładką masę. Odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy przez około 3-3,5 minuty. Gofry po upieczeniu odkładamy na metalową kratkę. W osobnej misce ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Wykładamy na przestudzone gofry i podajemy z owocami.

/ 5Gofry czekoladowe z malinami

Obraz
© Dzień Dobry TVN/x-news.pl

Składniki na ciasto: 500 g mąki, 600 ml mleka, tabliczka gorzkiej czekolady, 100 g masła, 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego, 4 jajka, 1 białko, 200 ml wody mineralnej gazowanej. Dodatkowo bita śmietana i maliny lub inne sezonowe owoce.

Przygotowanie: białka ubijamy na sztywno, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z masłem. Żółtka łączymy z mlekiem, mąką i dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Mieszamy i na koniec dodajemy ubite białka. Wypiekamy gofry. Podajemy z bitą śmietaną i malinami.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał