Bułeczki z pieczarkami
Składniki: 1 szklanka ciepłej wody, 10 g suszonych drożdży, 1/3 szklanki oleju, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko + 1 do posmarowania bułek, 3 i 1/2 szklanki mąki. Farsz: 1 łyżka masła, 500 g pieczarek, 1 cebula, pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie: składniki na ciasto zagnieść w elastyczną masę. Przełożyć do miski, delikatnie natłuścić i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie podsmażyć na maśle posiekaną cebulę, a jak się zarumieni, dodać umyte i pokrojone pieczarki. Smażyć kilka minut, aż puszczą sok. Odparować nadmiar płynu, doprawić do smaku i zdjąć z ognia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 14 kulek. Każdą rozpłaszczyć, nałożyć trochę farszu i sklejać. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, miejscem łączenia do dołu. Posmarować jajkiem, można doprawić ziołami. Piec 15-20 minut w 200 stopniach C.