Bułeczki dyniowe
Składniki: 20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 130 g ciepłego mleka, 500-550 g mąki pszennej tortowej (+ łyżka), 2 łyżeczki soli, 30 g roztopionego masła,1 jajko, 250 g puree z dyni Hokkaido, 1 jajko do posmarowania bułek, kilka orzechów nerkowca.
Przygotowanie: pokruszone drożdże połączyć z cukrem i mlekiem, odstawić, aby zaczęły pracować. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, jajkiem, masłem puree z dyni i zaczynem. Wyrobić ciasto, jeśli za bardzo się klei, dosypać mąki. Odstawić pod przykryciem ze ściereczki na godzinę. Po tym czasie ponownie wyrobić, podzielić na 10 części, z każdej uformować kulkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić jeszcze na kwadrans. Każdą część delikatnie ponacinać na brzegach, a w środek wbić nerkowca jako "ogonek" dyni. Posmarować jajkiem. Piec ok. 25 minut w 200 stopniach.