Bułeczki a la pizza
Składniki: 35 g drożdży, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka cukru i 2 łyżki ciepłego mleka, 350 g mąki, ciepła woda, olej do smarowania rąk. Nadzienie: 2-3 szczypty soli, sos pomidorowy, szynka, starty ser żółty.
Przygotowanie: ciepłe mleko połączyć z cukrem i drożdżami, odstawić na kilka minut. Mąkę połączyć z solą, zaczynem i ciepłą wodą. Wodę najlepiej dodawać stopniowo, aby ciasto nabrało spójności i stało się łatwe do zagniecenia. Powinno być sprężyste i rozciągliwe, najlepiej wyrabiać je z użyciem oleju. Z ciasta uformować trzy równe części i każdą rozwałkować na prostokąt. Posmarować sosem pomidorowym, ułożyć plasterki szynki, posypać serem i doprawić do smaku. Zwinąć każdą część jak roladę, pokroić na plastry. Piec 20-25 minut w 180 stopniach C.