Domowe bułeczki - słodkie i pikantne
Pulchne i aromatyczne bułki to podstawa niejednego śniadania lub propozycja na przekąskę. Doskonale smakują zarówno ze słodkim nadzieniem, jak i pikantnymi dodatkami. Niestety, produkty na sklepowych półkach nierzadko zawierają niepotrzebne spulchniacze i konserwanty. Zdrowszym i smaczniejszym pomysłem będzie zrobienie ich samodzielnie. Wbrew pozorom to naprawdę łatwe!
Domowa piekarnia
Pulchne i aromatyczne bułki to podstawa niejednego śniadania lub propozycja na przekąskę. Doskonale smakują zarówno ze słodkim nadzieniem, jak i pikantnymi dodatkami. Niestety, produkty na sklepowych półkach nierzadko zawierają niepotrzebne spulchniacze i konserwanty. Zdrowszym i smaczniejszym pomysłem będzie upieczenie bułeczek samodzielnie. Wbrew pozorom to naprawdę łatwe!
Cynamonowe bułeczki
Składniki: 4 szklanki mąki pszennej, szczypta soli, 1 szklanka mleka, 125 g roztopionego masła, 30 g świeżych drożdży, 80 g cukru, 2 jajka. Nadzienie: 2 łyżki masła, 1 i 1/2 łyżki cynamonu, 6 łyżek cukru. Lukier: 200 g cukru pudru, 2 łyżki wody lub soku z pomarańczy.
Przygotowanie: ciepłe mleko połączyć z cukrem i drożdżami, odstawić na kilka minut. Mąkę przesiać, dodać sól i wymieszać. Wbić jajka, wlać rozpuszczone i przestudzone masło oraz drożdżowy zaczyn. Wyrobić ciasto. Większą miskę natłuścić, przełożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować masłem i posypać cynamonem wymieszanym z cukrem. Zwinąć w rulon i pokroić w plastry o grubości około 2-3 cm. Pozostawić na 45 minut. Następnie piec je w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. W tym czasie zrobić lukier łącząc składniki, ozdobić nim bułeczki po przestudzeniu.
Bułeczki cebulowe
Składniki: 1 szklanka ciepłej wody, 1 saszetka suchych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy, 3 szklanki mąki, 1 łyżeczka soli. Dodatkowo: 100 g masła, 4 zmiażdżone ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, pieprz do smaku, 2 łyżki posiekanego koperku lub pietruszki.
Przygotowanie: w dużej misce wymieszać wodę z cukrem, a następnie dodać drożdże. Zamieszać i odstawić na 10 minut. Dodać połowę porcji mąki, oliwę oraz sól, wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać stopniowo pozostałą mąkę, wyrabiając ciasto. Elastyczną masę przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut (powinno podwoić swoją objętość). W tym czasie w rondelu podgrzać masło i czosnek, zdjąć z ognia i połączyć z koperkiem, doprawić do smaku. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C, a 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i podzielić na 16 kawałków. Każdy pasek ciasta zawiązać na supełek, ułożyć na blasze w odstępach, posypać solą i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia, a następnie piec ok. 15 minut aż bułeczki będą ciemnozłote. Upieczone, gorące bułeczki smarować ciepłym masłem i podawać z ziołami.
Bułeczki dyniowe
Składniki: 20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 130 g ciepłego mleka, 500-550 g mąki pszennej tortowej (+ łyżka), 2 łyżeczki soli, 30 g roztopionego masła,1 jajko, 250 g puree z dyni Hokkaido, 1 jajko do posmarowania bułek, kilka orzechów nerkowca.
Przygotowanie: pokruszone drożdże połączyć z cukrem i mlekiem, odstawić, aby zaczęły pracować. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, jajkiem, masłem puree z dyni i zaczynem. Wyrobić ciasto, jeśli za bardzo się klei, dosypać mąki. Odstawić pod przykryciem ze ściereczki na godzinę. Po tym czasie ponownie wyrobić, podzielić na 10 części, z każdej uformować kulkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić jeszcze na kwadrans. Każdą część delikatnie ponacinać na brzegach, a w środek wbić nerkowca jako "ogonek" dyni. Posmarować jajkiem. Piec ok. 25 minut w 200 stopniach.
Bułeczki z pieczarkami
Składniki: 1 szklanka ciepłej wody, 10 g suszonych drożdży, 1/3 szklanki oleju, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko + 1 do posmarowania bułek, 3 i 1/2 szklanki mąki. Farsz: 1 łyżka masła, 500 g pieczarek, 1 cebula, pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie: składniki na ciasto zagnieść w elastyczną masę. Przełożyć do miski, delikatnie natłuścić i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie podsmażyć na maśle posiekaną cebulę, a jak się zarumieni, dodać umyte i pokrojone pieczarki. Smażyć kilka minut, aż puszczą sok. Odparować nadmiar płynu, doprawić do smaku i zdjąć z ognia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 14 kulek. Każdą rozpłaszczyć, nałożyć trochę farszu i sklejać. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, miejscem łączenia do dołu. Posmarować jajkiem, można doprawić ziołami. Piec 15-20 minut w 200 stopniach C.
Bułeczki a la pizza
Składniki: 35 g drożdży, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka cukru i 2 łyżki ciepłego mleka, 350 g mąki, ciepła woda, olej do smarowania rąk. Nadzienie: 2-3 szczypty soli, sos pomidorowy, szynka, starty ser żółty.
Przygotowanie: ciepłe mleko połączyć z cukrem i drożdżami, odstawić na kilka minut. Mąkę połączyć z solą, zaczynem i ciepłą wodą. Wodę najlepiej dodawać stopniowo, aby ciasto nabrało spójności i stało się łatwe do zagniecenia. Powinno być sprężyste i rozciągliwe, najlepiej wyrabiać je z użyciem oleju. Z ciasta uformować trzy równe części i każdą rozwałkować na prostokąt. Posmarować sosem pomidorowym, ułożyć plasterki szynki, posypać serem i doprawić do smaku. Zwinąć każdą część jak roladę, pokroić na plastry. Piec 20-25 minut w 180 stopniach C.