Na co zwrócić uwagę, kupując olej w sklepie?
- Podczas kupowania oleju rafinowanego, czytajmy dokładnie skład i wybieramy olej 100-procentowy (rzepakowy), bez innych domieszek. Sięgajmy produkt znanej firmy, która produkuje i konfekcjonuje olej we własnym zakładzie – mówi Tomasz Kostrubiec z Olejarni Świątecznej, jednocześnie przyznając, że oleje tłoczone na zimno i nieoczyszczane to większy problem. - Bardzo ważne jest pochodzenie nasion użytych do ich tłoczenia oraz sprawdzenie, czy produkcja odbywała się w zgodzie z dobrą praktyką rolniczą. Wszystkie błędy w uprawie, nawożeniu i stosowaniu środków ochrony roślin wpływają na jakość oleju.
- W przypadku takiego zakupu lepiej wybierać małe zakłady ze sprawdzonymi dostawcami surowców i koniecznie zwracać uwagę na etykietę. Dobrze jest sprawdzić, czy producent jest zarejestrowany w IJHARS-ie (Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych – przyp. red.) oraz w sanepidzie, a także, czy producent posiada zakład produkcyjny (nie jest zakładem konfekcyjnym) - wyjaśnia ekspert.