Co znajdziemy w składzie dżemu?
- Najlepiej byłoby, gdyby w dżemie znajdowały się owoce i kropka (ale to dotyczyłoby raczej powideł), dlatego dodatkowo w słoiczkach z tymi owocowymi przetworami pojawia się: substancja słodząca np. sok owocowy oraz naturalne pektyny i witamina C, która jest przeciwutleniaczem, więc zadba m.in. o apetyczny kolor produktu – to skład dżemu idealnego – przekonuje dietetyczka. Jednak trudno znaleźć taki na sklepowych półkach. Najczęściej znajdują się na nich dżemy, a raczej produkty „dżemopodobne”, bo długa lista składników naprawdę zadziwia.
Zatem co znajdziemy w sklepowych dżemach? - Najczęściej syrop glukozowo-fruktozowy. Dlaczego? Jest po prostu tańszym zamiennikiem cukru, warto wystrzegać się tego typu produktów, ze względu na negatywne skutki dla zdrowia – zaznacza Anna Jasińska. Pektyny z natury znajdziemy w owocach i to dzięki nim domowy dżem z owoców bez zbędnych dodatków sam się zagęszcza.
- Jeśli producent dodaje do swojego produktu pektyny, to chce poprawić jego walory teksturotwórcze - nie jest to przestępstwo, ale jednocześnie dżem nie jest to naturalny jak u babci – zaznacza dietetyk kliniczny.