Czytaj etykiety
Czy wiesz, że dżem o smaku np. truskawkowym z prawdziwym dżemem z truskawkowym ma niewiele wspólnego? Anna Jasińska, dietetyk Nutri Creative wie dlaczego. - Jeśli na produkcie spożywczym znajduje się napis „o smaku”, oznacza to, że nasze kubki smakowe faktycznie zarejestrują smak np. truskawek, ale oczy czytając skład produktu, zaobserwują aromat truskawkowy i przy odrobinie szczęścia jakieś niewielkie ilości samych truskawek w składzie – wyjaśnia.
A co z dżemami niskosłodzonymi? - Bardzo często możemy przeczytać to słowo na etykietach i moim zdaniem to tylko dobry chwyt marketingowy, nic więcej. Po pierwsze, w takim produkcie jest zazwyczaj mało owoców (więc to pierwszy powód użycia niewielkiej ilości cukru), po drugie, cukier jest drogi, zatem jego znaczący dodatek przy obecności innych, tańszych środkach konserwujących, wydaje się nierozsądny z ekonomicznego punktu widzenia. Zasada jest taka - jeśli już sięgamy po dżem, to wybierajmy taki, któremu jak najbliżej do natury, czyli z jak najkrótszym i dobrym składem – zachęca dietetyczka.