Jabłecznik z cydrem i przyprawami
Masa jabłkowa z: 5 jabłek, 250 ml cydru, 3 łyżeczki cynamonu, 100 g cukru
Ciasto: 300 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sosy oczyszczonej, 100 g masła, 100 g cukru trzcinowego, 3 jajka, 3 łyżeczki przyprawy do piernika, 150 g jogurtu greckiego Przygotowanie: jabłka obierz i pokrój na małe cząsteczki. Podsmaż w rondelku. Dodaj cukier, cynamon, a na koniec cydr. Odstaw do wystudzenia. W misce utrzyj cukier z masłem na puszysta masę. Dodaj jajka, mąkę przesiana z proszkiem dopieczenia i soda oczyszczoną, dosyp przyprawę do piernika. Wymieszaj. Dodaj jogurt grecki. Przełóż ciasto do okrągłej formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Na wierzch wyłóż masę jabłkową. Piecz przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.