Świąteczny schab z karmelizowanymi jabłkami i cydrem
Składniki: *1,5 kg schabu wieprzowego, 50 g masła, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki brązowego cukru, 3 jabłka, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 250 ml wytrawnego cydru, 200 ml bulionu, 2 liście laurowe, 2 gałązki tymianku, 50 ml kwaśnej śmietany, natka pietruszki.
*Przygotowanie: Podgrzej odrobinę oliwy z oliwek i masło w dużej nieprzywierającej patelni. Dodaj cukier i delikatnie podgrzej, aż się rozpuści. Dodaj obrane jabłka pokrojone w grube plastry i karmelizuj przez kilka minut z obu stron, póki się nie przyrumienią. Zdejmij patelnię z ognia i odłóż na bok. Na oliwie obsmaż schab z obu stron. Zdejmij z patelni i pokrój na grube plastry. Włóż do brytfanny, dodaj czosnek, dopraw solą i pieprzem. Dodaj karmelizowane jabłka, zalej cydrem i podlej bulionem. Duś na wolnym ogniu, aż mięso przejdzie smakiem jabłkiem i ładnie się zarumieni. Podawaj z podpiekanymi ziemniakami lub delikatnymi kluseczkami.