Dlaczego warto pić cydr i jak go wykorzystać w święta?
Jabłkowy napój o wyjątkowym smaku
W 2015 roku Polacy wypili ponad 18 mln litrów cydru, czyli aż dwa razy więcej niż w poprzednich latach. Nic w tym dziwnego. Ten orzeźwiający napój alkoholowy to świetna alternatywa dla wina i piwa.
W 2015 roku Polacy wypili ponad 18 mln litrów cydru, czyli aż dwa razy więcej niż w poprzednich latach. Nic w tym dziwnego. Ten orzeźwiający napój alkoholowy to świetna alternatywa dla wina i piwa. Cydr jest też bardzo wdzięczny, jeśli chodzi o zastosowanie w kuchni. Można dodawać go do wielu potraw, np. pieczonego mięsa, deserów, sosów sałatkowych. Warto mieć go pod ręką zwłaszcza podczas świątecznego gotowania. Jego jabłkowy aromat podkręci smak wigilijnych potraw, a przygotowany z niego grzaniec zasmakuje nawet najbardziej wybrednym gościom. Zobaczcie, czym tak naprawdę jest cydr i jakie ma właściwości zdrowotne.
Marta Rowicka/ Kuchnia WP