Dlaczego warto pić cydr i jak go wykorzystać w święta?

W 2015 roku Polacy wypili ponad 18 mln litrów cydru, czyli aż dwa razy więcej niż w poprzednich latach. Nic w tym dziwnego. Ten orzeźwiający napój alkoholowy to świetna alternatywa dla wina i piwa.

Obraz

/ 6Jabłkowy napój o wyjątkowym smaku

Obraz
© Shutterstock.com

W 2015 roku Polacy wypili ponad 18 mln litrów cydru, czyli aż dwa razy więcej niż w poprzednich latach. Nic w tym dziwnego. Ten orzeźwiający napój alkoholowy to świetna alternatywa dla wina i piwa. Cydr jest też bardzo wdzięczny, jeśli chodzi o zastosowanie w kuchni. Można dodawać go do wielu potraw, np. pieczonego mięsa, deserów, sosów sałatkowych. Warto mieć go pod ręką zwłaszcza podczas świątecznego gotowania. Jego jabłkowy aromat podkręci smak wigilijnych potraw, a przygotowany z niego grzaniec zasmakuje nawet najbardziej wybrednym gościom. Zobaczcie, czym tak naprawdę jest cydr i jakie ma właściwości zdrowotne.

Marta Rowicka/ Kuchnia WP

/ 6Jak powstaje cydr?

Obraz
© flickr.com

To napój alkoholowy przygotowywany z przefermentowanego soku jabłkowego i drożdży. Czym różni się od wina jabłkowego? Na pewno procentami. Cydr jest słabszy, bo zawartość alkoholu to tylko 2-7 proc., podczas gdy wino z tego samego owocu ma aż 9-18 proc. Ponadto cydr ma również mniej kalorii od wina jabłkowego, więc możemy pić go bez wyrzutów sumienia- ma jedynie 36 kcal w 100 ml. W sklepach można kupić cydr zwykły oraz cydr musujący. Ten ostatni świetnie sprawdzi się na karnawałowych imprezach, np. zamiast szampana.

/ 6Magiczne działanie przeciwultleniaczy

Obraz
© Shutterstock.com

Cydr to prawdziwa skarbnica przeciwutleniaczy. Produkuje się go z całych jabłek, a to właśnie w skórce znajduje się najwięcej cennych witamin oraz antyoksydantów, które neutralizują w naszym organizmie wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się skóry oraz rozwój wielu chorób, w tym raka. Naukowcy z Uniwersytetu w Glasgow dowiedli, że w szklance cydru znajduje się tyle samo cennych przeciwutleniaczy, co w kieliszku czerwonego wina. Jabłkowy trunek ma takie właściwości przeciwzapalne i wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych. Cydr powinny polubić osoby, które regularnie trenują. Zawarty w nim potas zapobiega skurczom mięśni i powoduje, że organizm szybciej regeneruje się po intensywnych ćwiczeniach. Uwaga! Cydr to napój alkoholowy, więc należy pamiętać, by pić go z umiarem.

/ 6Jak zrobić cydr z bąbelkami?

Obraz
© Shutterstock.com

Buteleczka domowego cydru musującego to nie tylko wspaniały pomysł na świąteczny prezent. Ten napój z powodzeniem zastąpi szampana na karnawałowym przyjęciu. Aby go zrobić, potrzebujemy ok. 10 kilogramów jabłek słodkich i 5 kg jabłek kwaśnych. Jabłka (koniecznie ze skórką) kroimy i wyciskamy z nich sok w sokowirówce. Sok przelewamy do dużego baniaka na wino, dodajemy drożdże i pożywkę dla drożdży. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 tygodnie, aż sok sfermentuje. Po tym czasie cydr przelewamy do mniejszych butelek. Do każdej dosypujemy po łyżeczce cukru. Kapslujemy i odstawiamy jeszcze na dwa tygodnie.

/ 6Jabłecznik z cydrem i przyprawami

Obraz
© Shutterstock.com

Masa jabłkowa z: 5 jabłek, 250 ml cydru, 3 łyżeczki cynamonu, 100 g cukru
Ciasto: 300 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sosy oczyszczonej, 100 g masła, 100 g cukru trzcinowego, 3 jajka, 3 łyżeczki przyprawy do piernika, 150 g jogurtu greckiego Przygotowanie: jabłka obierz i pokrój na małe cząsteczki. Podsmaż w rondelku. Dodaj cukier, cynamon, a na koniec cydr. Odstaw do wystudzenia. W misce utrzyj cukier z masłem na puszysta masę. Dodaj jajka, mąkę przesiana z proszkiem dopieczenia i soda oczyszczoną, dosyp przyprawę do piernika. Wymieszaj. Dodaj jogurt grecki. Przełóż ciasto do okrągłej formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Na wierzch wyłóż masę jabłkową. Piecz przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

/ 6Świąteczny schab z karmelizowanymi jabłkami i cydrem

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: *1,5 kg schabu wieprzowego, 50 g masła, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki brązowego cukru, 3 jabłka, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 250 ml wytrawnego cydru, 200 ml bulionu, 2 liście laurowe, 2 gałązki tymianku, 50 ml kwaśnej śmietany, natka pietruszki.
*
Przygotowanie
: Podgrzej odrobinę oliwy z oliwek i masło w dużej nieprzywierającej patelni. Dodaj cukier i delikatnie podgrzej, aż się rozpuści. Dodaj obrane jabłka pokrojone w grube plastry i karmelizuj przez kilka minut z obu stron, póki się nie przyrumienią. Zdejmij patelnię z ognia i odłóż na bok. Na oliwie obsmaż schab z obu stron. Zdejmij z patelni i pokrój na grube plastry. Włóż do brytfanny, dodaj czosnek, dopraw solą i pieprzem. Dodaj karmelizowane jabłka, zalej cydrem i podlej bulionem. Duś na wolnym ogniu, aż mięso przejdzie smakiem jabłkiem i ładnie się zarumieni. Podawaj z podpiekanymi ziemniakami lub delikatnymi kluseczkami.

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień