Dlaczego warto pić cydr i jak go wykorzystać w święta?
W 2015 roku Polacy wypili ponad 18 mln litrów cydru, czyli aż dwa razy więcej niż w poprzednich latach. Nic w tym dziwnego. Ten orzeźwiający napój alkoholowy to świetna alternatywa dla wina i piwa.
Jabłkowy napój o wyjątkowym smaku
W 2015 roku Polacy wypili ponad 18 mln litrów cydru, czyli aż dwa razy więcej niż w poprzednich latach. Nic w tym dziwnego. Ten orzeźwiający napój alkoholowy to świetna alternatywa dla wina i piwa. Cydr jest też bardzo wdzięczny, jeśli chodzi o zastosowanie w kuchni. Można dodawać go do wielu potraw, np. pieczonego mięsa, deserów, sosów sałatkowych. Warto mieć go pod ręką zwłaszcza podczas świątecznego gotowania. Jego jabłkowy aromat podkręci smak wigilijnych potraw, a przygotowany z niego grzaniec zasmakuje nawet najbardziej wybrednym gościom. Zobaczcie, czym tak naprawdę jest cydr i jakie ma właściwości zdrowotne.
Marta Rowicka/ Kuchnia WP
Jak powstaje cydr?
To napój alkoholowy przygotowywany z przefermentowanego soku jabłkowego i drożdży. Czym różni się od wina jabłkowego? Na pewno procentami. Cydr jest słabszy, bo zawartość alkoholu to tylko 2-7 proc., podczas gdy wino z tego samego owocu ma aż 9-18 proc. Ponadto cydr ma również mniej kalorii od wina jabłkowego, więc możemy pić go bez wyrzutów sumienia- ma jedynie 36 kcal w 100 ml. W sklepach można kupić cydr zwykły oraz cydr musujący. Ten ostatni świetnie sprawdzi się na karnawałowych imprezach, np. zamiast szampana.
Magiczne działanie przeciwultleniaczy
Cydr to prawdziwa skarbnica przeciwutleniaczy. Produkuje się go z całych jabłek, a to właśnie w skórce znajduje się najwięcej cennych witamin oraz antyoksydantów, które neutralizują w naszym organizmie wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się skóry oraz rozwój wielu chorób, w tym raka. Naukowcy z Uniwersytetu w Glasgow dowiedli, że w szklance cydru znajduje się tyle samo cennych przeciwutleniaczy, co w kieliszku czerwonego wina. Jabłkowy trunek ma takie właściwości przeciwzapalne i wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych. Cydr powinny polubić osoby, które regularnie trenują. Zawarty w nim potas zapobiega skurczom mięśni i powoduje, że organizm szybciej regeneruje się po intensywnych ćwiczeniach. Uwaga! Cydr to napój alkoholowy, więc należy pamiętać, by pić go z umiarem.
Jak zrobić cydr z bąbelkami?
Buteleczka domowego cydru musującego to nie tylko wspaniały pomysł na świąteczny prezent. Ten napój z powodzeniem zastąpi szampana na karnawałowym przyjęciu. Aby go zrobić, potrzebujemy ok. 10 kilogramów jabłek słodkich i 5 kg jabłek kwaśnych. Jabłka (koniecznie ze skórką) kroimy i wyciskamy z nich sok w sokowirówce. Sok przelewamy do dużego baniaka na wino, dodajemy drożdże i pożywkę dla drożdży. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 tygodnie, aż sok sfermentuje. Po tym czasie cydr przelewamy do mniejszych butelek. Do każdej dosypujemy po łyżeczce cukru. Kapslujemy i odstawiamy jeszcze na dwa tygodnie.
Jabłecznik z cydrem i przyprawami
Masa jabłkowa z: 5 jabłek, 250 ml cydru, 3 łyżeczki cynamonu, 100 g cukru
Ciasto: 300 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sosy oczyszczonej, 100 g masła, 100 g cukru trzcinowego, 3 jajka, 3 łyżeczki przyprawy do piernika, 150 g jogurtu greckiego Przygotowanie: jabłka obierz i pokrój na małe cząsteczki. Podsmaż w rondelku. Dodaj cukier, cynamon, a na koniec cydr. Odstaw do wystudzenia. W misce utrzyj cukier z masłem na puszysta masę. Dodaj jajka, mąkę przesiana z proszkiem dopieczenia i soda oczyszczoną, dosyp przyprawę do piernika. Wymieszaj. Dodaj jogurt grecki. Przełóż ciasto do okrągłej formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Na wierzch wyłóż masę jabłkową. Piecz przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Świąteczny schab z karmelizowanymi jabłkami i cydrem
Składniki: *1,5 kg schabu wieprzowego, 50 g masła, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki brązowego cukru, 3 jabłka, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 250 ml wytrawnego cydru, 200 ml bulionu, 2 liście laurowe, 2 gałązki tymianku, 50 ml kwaśnej śmietany, natka pietruszki.
*Przygotowanie: Podgrzej odrobinę oliwy z oliwek i masło w dużej nieprzywierającej patelni. Dodaj cukier i delikatnie podgrzej, aż się rozpuści. Dodaj obrane jabłka pokrojone w grube plastry i karmelizuj przez kilka minut z obu stron, póki się nie przyrumienią. Zdejmij patelnię z ognia i odłóż na bok. Na oliwie obsmaż schab z obu stron. Zdejmij z patelni i pokrój na grube plastry. Włóż do brytfanny, dodaj czosnek, dopraw solą i pieprzem. Dodaj karmelizowane jabłka, zalej cydrem i podlej bulionem. Duś na wolnym ogniu, aż mięso przejdzie smakiem jabłkiem i ładnie się zarumieni. Podawaj z podpiekanymi ziemniakami lub delikatnymi kluseczkami.