Kluseczki na słodko z karmelizowaną gruszką i orzechami
Składniki na ciasto: 1,5-2 szklanki mąki, 1/2 szklanki śmietany 18%, 1 łyżka masła, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, sól. Dodatkowo: kilka małych gruszek, orzechy włoskie, 3 łyżki cukru, 2 łyżki masła, szczypta soli. * Przygotowanie:* Wszystkie składniki połączyć, mąkę dodawać stopniowo, ciasto powinno być lepkie, ale nie klejące. Uformować wałeczek i pokroić na dłuższe kawałeczki. Na suchej patelni uprażyć posiekane orzechy. W garnuszku rozpuścić masło, dodać cukier, a następnie gruszki. Podgrzewać ok. 2 minut. Wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować kilka minut od ponownego zawrzenia, aż kluseczki lekko się powiększą. Gotowe odcedzić i wyłożyć na talerz. Polać słodkim sosem z gruszkami i orzechami.