Sałata z rukolą, orzechami, papryką i sosem salsa verde
Składniki: miks sałat, 1 mała czerwona cebula, 4 łyżki orzechów włoskich, 2 łyżki płatków migdałów, 100 g sera korycińskiego lub cheddara, garść rukoli, 12 pomidorków koktajlowych, 1 papryka. Sos salsa verde: 2 łyżki oliwy z oliwek, po pół garści bazylii, natki pietruszki i mięty, 1 duży ząbek czosnku, kilka kaparów, odrobina świeżej posiekanej papryczki chili, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz.
Przygotowanie: na talerz wyłożyć mieszankę sałat oraz rukolę. Paprykę posiekać w paski, cebulę w piórka, pomidorki pokroić na połówki. Na suchej patelni uprażyć orzechy włoskie, pod koniec prażenia dodać również migdały. Na sałatę z warzywami wyłożyć pokrojony w kostkę ser oraz migdały z orzechami. Składniki na sos wymieszać i polać sałatkę.