Zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe
Większość osób za największą skarbnicę kwasów omega-3 uważa łososia. W rzeczywistości więcej zdrowych tłuszczów znajdziemy w tych małych, czarnych nasionkach. Kwasy omega-3 wspomagają pracę mózgu, poprawiają pamięć oraz koncentrację. Znacznie poprawiają przyswajanie wiedzy, dlatego szczególnie polecane są uczniom, studentom i innym osobom wykonującym pracę umysłową. Wspomagają również układ nerwowy - wykazują właściwości wyciszające i łagodzą objawy depresji.
Kwasy omega-3 są niezbędne także w czasie ciąży. Mają pozytywny wpływ nie tylko na zdrowie ciężarnej, ale przede wszystkim odpowiedzialne są za prawidłowy rozwój płodu. Z kolei w przypadku osób starszych mogą chronić przed postępującą demencją (m.in. chorobie Alzheimera) i zapobiegają rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej.