Nieprzetworzone mięso nie powoduje raka
Istnieją badania, które pokazują powiązanie między spożywaniem czerwonego mięsa a ryzykiem zachorowania na raka. Są to jednak tzw. badania obserwacyjne, które często okazują się niewiarygodne. Podstawowy błąd polega na tym, że do jednego worka wrzuca się mięso przetworzone i nieprzetworzone, co prowadzi do wyników niezgodnych z prawdą. Zgadza się, że to pierwsze wykazuje takie działanie. Gdy jednak wzięto pod lupę mięso nieprzetworzone, okazało się, że tylko w bardzo nieznacznym stopniu podnosi ryzyko zachorowania na nowotwór - i to jedynie w przypadku mężczyzn.
Uczeni są zdania, że za rozwój różnych chorób odpowiedzialny jest raczej sposób przygotowania mięsa - np. w czasie grillowania powstają w nim szkodliwe substancje rakotwórcze, dlatego na ruszt nie wolno wrzucać kiełbas czy wędlin konserwowanych azotynem sodu (E250). Mięso najlepiej piec albo przyrządzać na parze i zawsze odcinać zwęglone kawałki.