W mięsie znajduje się pełnowartościowe białko
Mięso to przede wszystkim źródło pełnowartościowego białka zawierającego wszystkie aminokwasy - w sumie jest ich 22, z czego niezbędnych jest 8 (dziewiąty - histydyna, jest niezbędny dzieciom). Muszą być one dostarczane wraz z pożywieniem. Białko natomiast jest nieodzownym składnikiem każdej komórki. Bierze udział we wszystkich procesach życiowych. To drugi, zaraz po wodzie, najważniejszy składnik żywych organizmów. Średnio potrzebujemy 1 g białka na 1 kg masy ciała.
Udowodniono, że spożywanie białka obecnego w mięsie wpływa na przyrost mięśni, dlatego ludzie, którzy go nie unikają mają większą masę mięśniową niż osoby na diecie wegetariańskiej - badania na ten temat przeprowadzono na kanadyjskim uniwersytecie w Sherbrooke. Naukowcy odkryli również, że wegetarianie mają niższy poziom testosteronu, co zdaniem uczonych również jest związane ze spożyciem białka obecnego w mięsie. To nie wszystko. Dowiedziono ponadto, że białko pochodzące z mięsa wpływa pozytywnie na budowę kości.