Dlaczego warto jeść mięso?

Mięso nierzadko obwinia się o powodowanie wielu chorób cywilizacyjnych. Coraz więcej osób całkowicie z niego rezygnuje i wybiera dietę wegetariańską. Prawda jest jednak taka, że mięso nieprzetworzone ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Oto 6 argumentów, dla których tego produktu nie trzeba sobie odmawiać.

Obraz

/ 7Nie rezygnuj z mięsa

Obraz
© Fotolia

Mięso nierzadko obwinia się o powodowanie wielu chorób cywilizacyjnych. Coraz więcej osób całkowicie z niego rezygnuje i wybiera dietę wegetariańską. Prawda jest jednak taka, że mięso nieprzetworzone ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Oto sześć argumentów, dla których tego produktu nie trzeba sobie odmawiać.

EPN/mmch/kuchnia.wp.pl

Opracowane na podstawie: authoritynutrition.com

/ 7Jesteśmy stworzeni, żeby jeść mięso

Obraz
© Fotolia

By zrozumieć, dlaczego mięso jest nam potrzebne, w pierwszej kolejności należy przyjrzeć się... biologii i ewolucji. Nasz układ trawienny działa w taki sposób, by maksymalnie wykorzystać zdrowe tłuszcze, białko i składniki odżywcze pochodzące z produktów zwierzęcych. Prawda jest taka, że człowiek jest stworzeniem wszystkożernym. Funkcjonujemy najefektywniej, jedząc i mięso, i produkty pochodzenia roślinnego - potwierdziły to badania przeprowadzone na uniwersytecie stanowym w Kolorado.

Ludzie mają znacznie krótszy układ trawienny niż roślinożercy i nie są w stanie trawić błonnika. Poza tym człowiek jest wyposażony w kły, chwytny kciuk i posiada zdolność konstruowania narzędzi przeznaczonych do polowania. To dzięki mięsu rasa ludzka mogła się rozwinąć. Badania dowodzą, że człowiek jadł mięso już 1,5 miliona lat temu.

/ 7Mięso jest bardzo odżywcze

Obraz
© 123RF

Nieprzetworzone mięso wysokiej jakości jest jednym z najbardziej odżywczych produktów świata. Znajduje się w nim wiele cennych witamin - z grupy B (szczególnie witamina B12, B1, B2 i B3, czyli niacyna znana również jako witamina PP), witaminy D i A, a także cynk, magnez, selen, sód, wapń, fosfor, miedź. Żelazo obecne w mięsie jest dobrze przyswajalne przez organizm w przeciwieństwie do żelaza znajdującego się w roślinach.

Nieprzetworzone mięso zawiera także zdrowe tłuszcze; te pochodzące od zwierząt karmionych trawą ma aż pięciokrotnie więcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 niż mięso zwierząt karmionych ziarnem - badania na ten temat opublikowano w magazynie Nutrition Journal. W mięsie są jeszcze inne związki odżywcze, których nie ma w roślinach, m.in. kreatyna, składnik tkanki mięśniowej czy DHA, kwas omega-3, który wykazuje szereg pozytywnych oddziaływań na organizm.

/ 7Mięso nie podnosi ryzyka schorzeń sercowo-naczyniowych

Obraz
© 123RF

Istnieje sporo opinii, z których wynika, że mięso przyczynia się do rozwoju chorób krążenia czy cukrzycy. To dlatego, że jest źródłem owianego złą sławą tłuszczu nasyconego. Tymczasem eksperci ze szpitala uniwersyteckiego w Croydon (Londyn) dowiedli, że tłuszcze nasycone nie powodują chorób serca!

Dzięki badaniom wiemy też, że tłuszcze nasycone nie wpływają na wzrost poziomu złego cholesterolu we krwi. Z analiz przeprowadzonych na Uniwersytecie Harvarda, które objęły ponad 1 mln 200 tys. osób, wynika, że nie ma powiązania między spożywaniem mięsa (nawet czerwonego, pod warunkiem, że jest nieprzetworzonego) a chorobami sercowo-naczyniowymi czy cukrzycą. Co innego jednak, jeśli jemy mięso przetworzone np. w postaci boczku, wędlin czy salami. I jeszcze jedno - nie mylmy tłuszczów nasyconych z tłuszczami trans, które bardzo nam szkodzą.

/ 7W mięsie znajduje się pełnowartościowe białko

Obraz
© Fotolia

Mięso to przede wszystkim źródło pełnowartościowego białka zawierającego wszystkie aminokwasy - w sumie jest ich 22, z czego niezbędnych jest 8 (dziewiąty - histydyna, jest niezbędny dzieciom). Muszą być one dostarczane wraz z pożywieniem. Białko natomiast jest nieodzownym składnikiem każdej komórki. Bierze udział we wszystkich procesach życiowych. To drugi, zaraz po wodzie, najważniejszy składnik żywych organizmów. Średnio potrzebujemy 1 g białka na 1 kg masy ciała.

Udowodniono, że spożywanie białka obecnego w mięsie wpływa na przyrost mięśni, dlatego ludzie, którzy go nie unikają mają większą masę mięśniową niż osoby na diecie wegetariańskiej - badania na ten temat przeprowadzono na kanadyjskim uniwersytecie w Sherbrooke. Naukowcy odkryli również, że wegetarianie mają niższy poziom testosteronu, co zdaniem uczonych również jest związane ze spożyciem białka obecnego w mięsie. To nie wszystko. Dowiedziono ponadto, że białko pochodzące z mięsa wpływa pozytywnie na budowę kości.

/ 7Nieprzetworzone mięso nie powoduje raka

Obraz
© Fotolia

Istnieją badania, które pokazują powiązanie między spożywaniem czerwonego mięsa a ryzykiem zachorowania na raka. Są to jednak tzw. badania obserwacyjne, które często okazują się niewiarygodne. Podstawowy błąd polega na tym, że do jednego worka wrzuca się mięso przetworzone i nieprzetworzone, co prowadzi do wyników niezgodnych z prawdą. Zgadza się, że to pierwsze wykazuje takie działanie. Gdy jednak wzięto pod lupę mięso nieprzetworzone, okazało się, że tylko w bardzo nieznacznym stopniu podnosi ryzyko zachorowania na nowotwór - i to jedynie w przypadku mężczyzn.

Uczeni są zdania, że za rozwój różnych chorób odpowiedzialny jest raczej sposób przygotowania mięsa - np. w czasie grillowania powstają w nim szkodliwe substancje rakotwórcze, dlatego na ruszt nie wolno wrzucać kiełbas czy wędlin konserwowanych azotynem sodu (E250). Mięso najlepiej piec albo przyrządzać na parze i zawsze odcinać zwęglone kawałki.

/ 7Nie ma potwierdzonych naukowo korzyści płynących z niejedzenia mięsa

Obraz
© Fotolia

Pomijając propagandę wymierzoną przeciwko mięsu, nie ma naukowych dowodów, które potwierdziłyby, że unikanie go niesie korzyści dla zdrowia. Prawdą jest, że u wegetarian obserwuje się mniejsze ryzyko zachorowania na różne przykre schorzenia. Ale takie wyniki badań można wytłumaczyć faktem, że osoby na diecie bezmięsnej ogólnie odżywiają się zdrowiej, rzadziej stosują używki, więcej się ruszają, wiedzą, w jaki sposób przyrządzać pokarmy itp.

Chodzi również o to, że dieta wegetariańska zaleca spożywanie produktów nieprzetworzonych, pełnego ziarna, unikanie cukru czy tłuszczów trans. To dlatego ten jadłospis jest zdrowy - a nie ze względu na fakt, że wegetarianie nie jedzą mięsa.

EPN/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja