Mięso nie podnosi ryzyka schorzeń sercowo-naczyniowych
Istnieje sporo opinii, z których wynika, że mięso przyczynia się do rozwoju chorób krążenia czy cukrzycy. To dlatego, że jest źródłem owianego złą sławą tłuszczu nasyconego. Tymczasem eksperci ze szpitala uniwersyteckiego w Croydon (Londyn) dowiedli, że tłuszcze nasycone nie powodują chorób serca!
Dzięki badaniom wiemy też, że tłuszcze nasycone nie wpływają na wzrost poziomu złego cholesterolu we krwi. Z analiz przeprowadzonych na Uniwersytecie Harvarda, które objęły ponad 1 mln 200 tys. osób, wynika, że nie ma powiązania między spożywaniem mięsa (nawet czerwonego, pod warunkiem, że jest nieprzetworzonego) a chorobami sercowo-naczyniowymi czy cukrzycą. Co innego jednak, jeśli jemy mięso przetworzone np. w postaci boczku, wędlin czy salami. I jeszcze jedno - nie mylmy tłuszczów nasyconych z tłuszczami trans, które bardzo nam szkodzą.