Mięso jest bardzo odżywcze
Nieprzetworzone mięso wysokiej jakości jest jednym z najbardziej odżywczych produktów świata. Znajduje się w nim wiele cennych witamin - z grupy B (szczególnie witamina B12, B1, B2 i B3, czyli niacyna znana również jako witamina PP), witaminy D i A, a także cynk, magnez, selen, sód, wapń, fosfor, miedź. Żelazo obecne w mięsie jest dobrze przyswajalne przez organizm w przeciwieństwie do żelaza znajdującego się w roślinach.
Nieprzetworzone mięso zawiera także zdrowe tłuszcze; te pochodzące od zwierząt karmionych trawą ma aż pięciokrotnie więcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 niż mięso zwierząt karmionych ziarnem - badania na ten temat opublikowano w magazynie Nutrition Journal. W mięsie są jeszcze inne związki odżywcze, których nie ma w roślinach, m.in. kreatyna, składnik tkanki mięśniowej czy DHA, kwas omega-3, który wykazuje szereg pozytywnych oddziaływań na organizm.