Jesteśmy stworzeni, żeby jeść mięso
By zrozumieć, dlaczego mięso jest nam potrzebne, w pierwszej kolejności należy przyjrzeć się... biologii i ewolucji. Nasz układ trawienny działa w taki sposób, by maksymalnie wykorzystać zdrowe tłuszcze, białko i składniki odżywcze pochodzące z produktów zwierzęcych. Prawda jest taka, że człowiek jest stworzeniem wszystkożernym. Funkcjonujemy najefektywniej, jedząc i mięso, i produkty pochodzenia roślinnego - potwierdziły to badania przeprowadzone na uniwersytecie stanowym w Kolorado.
Ludzie mają znacznie krótszy układ trawienny niż roślinożercy i nie są w stanie trawić błonnika. Poza tym człowiek jest wyposażony w kły, chwytny kciuk i posiada zdolność konstruowania narzędzi przeznaczonych do polowania. To dzięki mięsu rasa ludzka mogła się rozwinąć. Badania dowodzą, że człowiek jadł mięso już 1,5 miliona lat temu.