Kulinarne inspiracje
Możemy je jeść same lub w towarzystwie miękkich serów pleśniowych. W upalny dzień na pewno zasmakuje nam smoothie z jeżyn zmiksowanych z kostkami lodu, jogurtem naturalnym i odrobiną miodu. Taki napój warto też wzbogacić innymi sezonowymi owocami, np. malinami czy jagodami.
Smakowitym deserem będzie mus z rozgotowanych i przetartych jeżyn, żelatyny, śmietany kremówki, ubitych białek i cukru. Oczywiście podajemy go po kilkugodzinnym schłodzeniu w lodówce.
Jeżyny można też wykorzystać jako farsz do pierogów. Świetnie sprawdzą się w rozmaitych ciastach, zwłaszcza biszkoptowych, szczególnie podanych z kleksem bitej śmietany. Owocami warto też wzbogacić letnie sałatki, np. ze szpinakiem i szparagami, które będą smakowitym dodatkiem do mięsnych przysmaków z grilla.
Bogate w pektyny jeżyny to również wymarzony surowiec do przygotowania domowych przetworów: konfitury (np. z dodatkiem gruszek i suszonych kwiatów lawendy), dżemu albo nalewki.