Sezon na jeżyny
Swoją polską nazwę ten owoc zawdzięcza... jeżowi, ponieważ to do tego zwierzęcia porównywano niegdyś kolczaste pędy, powszechnie rosnące na skrajach lasów, leśnych polanach czy poboczach dróg. W niektórych regionach naszego kraju jeżynę określano też mianem "dziadów", "czernicy", "ożyny" czy "ostrężyny".
Wbrew pozorom popularna roślina występuje w różnych odmianach. Najwcześniej, już w lipcu, owocuje jeżyna wzniesiona, a najpóźniej (nawet w październiku) jeżyna gruczołowata, porastająca bukowe lasy na południu Polski. Najpospolitsza jest jeżyna popielica, którą możemy spotkać na terenie całego kraju. Jej drobne, lekko sine owoce pojawiają się w pełni sezonu letniego.
Już przed wiekami cenili je nasi przodkowie. Nie tylko za walory smakowe, ale także właściwości lecznicze, odkryte w starożytności przez ówczesnych badaczy. Pliniusz Starszy dostrzegał w nich remedium na biegunki czy bolące dziąsła. Dioskorides zalecał jeżyny osobom cierpiącym z powodu choroby wrzodowej.