Przysmak dawnej Polski
Przed wiekami przepiórka, mały ptak wędrowny z rodziny kurowatych, była stworzeniem, które masowo zasiedlało polskie pola, łąki czy bagna. Nasi przodkowie bardzo cenili jej mięso, ale na szlacheckie stoły często trafiały również potrawy ze smacznych, choć niewielkich jaj przepiórczych.
Niestety, aktywność myśliwych, a także rozprzestrzeniająca się cywilizacja oraz nowoczesne rolnictwo (powszechnie stosujące chemiczne nawozy), doprowadziły niemal do wyginięcia tych ptaków, które dziś figurują w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.
Przez wiele lat przepiórka była gatunkiem zapomnianym. W naturze nadal występuje bardzo rzadko, ale ostatnio cieszy się rosnącym zainteresowaniem hodowców, przede wszystkim ze względu na jaja, które Polacy kupują coraz chętniej. Trudno się dziwić, ponieważ są nie tylko smaczne, ale także zdrowe.