Uwaga na uczulenia
Mięso zawiera też solidną dawkę fosforu (stanowi budulec kości i zębów, uczestniczy w przewodzeniu bodźców nerwowych, reguluje pracę serca, pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową) oraz witamin, zwłaszcza z grupy B, które m.in. odpowiadają za prawidłową pracę układów: nerwowego, pokarmowego i krążenia, a także dbają o dobry stan skóry.
Mięso dorsza, podobnie jak innych morskich ryb, jest świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które doskonale wpływają na obniżenie poziomu "złego" cholesterolu LDL (jednego z głównych sprawców chorób układu krążenia), przyspieszają procesy metaboliczne, pomagają wątrobie uporać się z toksynami, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także poprawiają samopoczucie, zwiększając poziom serotoniny.
Na dorsza powinny jednak uważać osoby o skłonnościach do uczuleń, ponieważ jego mięso zawiera aminokwasy uchodzące za silne alergeny, mogące nawet prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego.