Dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi nie bez powodu nazywany jest skarbem lasu. Dostarcza cennych składników i wykazuje prozdrowotne właściwości. Od czosnku zwyczajnego różni go przede wszystkim brak specyficznego zapachu z ust po konsumpcji. W ostatnich latach coraz częściej pojawia się w polskich kuchniach. Podpowiadamy, dlaczego warto sięgać po ten produkt i jakie dania można z niego przygotować.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Czosnek niedźwiedzi nie bez powodu nazywany jest skarbem lasu. Dostarcza cennych składników i wykazuje prozdrowotne właściwości. Od czosnku zwyczajnego różni go przede wszystkim brak specyficznego zapachu z ust po konsumpcji. W ostatnich latach coraz częściej pojawia się w polskich kuchniach. Podpowiadamy, dlaczego warto sięgać po ten produkt, jak go rozpoznać i jaki przysmak można z niego przygotować.

Wyjątkowa roślina

Najsmaczniejszą i najzdrowszą częścią czosnku niedźwiedziego są liście. Najlepiej zbierać je wczesną wiosną, ponieważ później stają się łykowate, a w czerwcu obumierają i nie pozostaje po nich nawet ślad. To naturalny antybiotyk i lekarstwo na wszelkie wirusy, grzyby i pasożyty. Wykazuje właściwości antynowotworowe, wspomaga trawienie i doskonale odtruwa. Zawarte w nim związki siarki sprawiają, że poleca się go osobom cierpiącym na reumatyzm, a także skarżącym się na osłabione paznokcie, zmęczoną cerę czy łamliwe włosy.

Dla zdrowia i smaku

Zalety czosnku niedźwiedziego od kilku lat docenia Agnieszka Maciąg. Modelka w programie "Dzień Dobry TVN" zdradziła swoje przepisy na wykorzystanie tego produktu.

Jak rozpoznać czosnek niedźwiedzi? Ma charakterystyczne długie (do 20-30 cm wysokości), lancetowate liście i wydziela intensywny, czosnkowy zapach.

Co ważne, białe kwiatostany zawierają szkodliwe substancje i nie są jadalne. Zbierając czosnek niedźwiedzi należy kierować się rozwagą, ponieważ bardzo łatwo pomylić go z liśćmi konwalii majowej, które są trujące. Dlatego zamiast zbierać go w lesie (gdzie jest również rośliną pod ochroną), lepiej kupić na targu lub zasadzić i uprawiać samodzielnie.

Pesto z czosnku niedźwiedziego z olejem konopnym

|

Obraz

|
| --- |

Składniki: 1 pęczek czosnku niedźwiedziego, 1/3 szklanki oleju konopnego, sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku, 1/2 szklanki orzeszków pinii.

Przygotowanie: Orzeszki pinii zmielić. Umyty i osuszony czosnek niedźwiedzi zmiksować z pozostałymi składnikami na pesto. Podawać do makaronów, warzyw, pieczywa, serów lub ryb.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce