Trwa ładowanie...
06-05-2015 10:05

Dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi nie bez powodu nazywany jest skarbem lasu. Dostarcza cennych składników i wykazuje prozdrowotne właściwości. Od czosnku zwyczajnego różni go przede wszystkim brak specyficznego zapachu z ust po konsumpcji. W ostatnich latach coraz częściej pojawia się w polskich kuchniach. Podpowiadamy, dlaczego warto sięgać po ten produkt i jakie dania można z niego przygotować.

Dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi?Źródło: 123RF
d3dgkl7
d3dgkl7

Czosnek niedźwiedzi nie bez powodu nazywany jest skarbem lasu. Dostarcza cennych składników i wykazuje prozdrowotne właściwości. Od czosnku zwyczajnego różni go przede wszystkim brak specyficznego zapachu z ust po konsumpcji. W ostatnich latach coraz częściej pojawia się w polskich kuchniach. Podpowiadamy, dlaczego warto sięgać po ten produkt, jak go rozpoznać i jaki przysmak można z niego przygotować.

Wyjątkowa roślina

Najsmaczniejszą i najzdrowszą częścią czosnku niedźwiedziego są liście. Najlepiej zbierać je wczesną wiosną, ponieważ później stają się łykowate, a w czerwcu obumierają i nie pozostaje po nich nawet ślad. To naturalny antybiotyk i lekarstwo na wszelkie wirusy, grzyby i pasożyty. Wykazuje właściwości antynowotworowe, wspomaga trawienie i doskonale odtruwa. Zawarte w nim związki siarki sprawiają, że poleca się go osobom cierpiącym na reumatyzm, a także skarżącym się na osłabione paznokcie, zmęczoną cerę czy łamliwe włosy.

Dla zdrowia i smaku

Zalety czosnku niedźwiedziego od kilku lat docenia Agnieszka Maciąg. Modelka w programie "Dzień Dobry TVN" zdradziła swoje przepisy na wykorzystanie tego produktu.

Jak rozpoznać czosnek niedźwiedzi? Ma charakterystyczne długie (do 20-30 cm wysokości), lancetowate liście i wydziela intensywny, czosnkowy zapach.

d3dgkl7

Co ważne, białe kwiatostany zawierają szkodliwe substancje i nie są jadalne. Zbierając czosnek niedźwiedzi należy kierować się rozwagą, ponieważ bardzo łatwo pomylić go z liśćmi konwalii majowej, które są trujące. Dlatego zamiast zbierać go w lesie (gdzie jest również rośliną pod ochroną), lepiej kupić na targu lub zasadzić i uprawiać samodzielnie.

Pesto z czosnku niedźwiedziego z olejem konopnym

|

|
| --- |

Składniki: 1 pęczek czosnku niedźwiedziego, 1/3 szklanki oleju konopnego, sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku, 1/2 szklanki orzeszków pinii.

d3dgkl7

Przygotowanie: Orzeszki pinii zmielić. Umyty i osuszony czosnek niedźwiedzi zmiksować z pozostałymi składnikami na pesto. Podawać do makaronów, warzyw, pieczywa, serów lub ryb.

d3dgkl7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3dgkl7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj