Pieczone pierogi
Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej, 250 ml ciepłego mleka, 10 g drożdży, 1 łyżka oliwy, sól. Na farsz: 250 g boczniaków, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 pęczek natki, 50 g orzechów włoskich, 2 łyżeczki octu balsamicznego, 1 łyżeczka masła, sól, pieprz. Na sos: 220 g jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz.
Sposób przygotowania: drożdże rozrobić z mlekiem i odstawić na ok. 10 minut. Do miski wsypać przesianą mąkę i sól. Dodać mleko z drożdżami, oliwę i zagnieść ciasto. Dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. W tym czasie drobno pokroić czosnek i cebulę, przesmażyć na oliwie. Dodać posiekane drobno grzyby. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Dusić 15 minut na wolnym ogniu, pod koniec połączyć z posiekaną pietruszką. Ciasto rozwałkować, wycinać krążki, nakładać farsz i zlepić brzegi. Nałożyć na delikatnie natłuszczoną blachę. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Przygotować sos, łącząc jogurt z rozgniecionym czosnkiem i przyprawami.