Dietetyczne wersje popularnych dań. Proste przepisy
Polska kuchnia ma wielu zwolenników, ale niektóre z czołowych jej dań nierzadko są istną bombą kaloryczną. Zamiast smażyć kotletów w głębokim tłuszczu, a zupy zabielać śmietaną, wystarczą proste triki na odchudzenie popularnych potraw, tak aby nadal były pyszne, ale mniej obciążające i w wersji fit. Warto wypróbować je latem, kiedy mamy dostęp do wielu naturalnych i świeżych produktów, dzięki którym łatwiej nam skomponować wartościowe pod względem odżywczym, a przy tym niskokaloryczne posiłki. Oto kilka prostych przepisów dla każdego.
Gołąbki z piekarnika
Polska kuchnia ma wielu zwolenników, ale niektóre z czołowych jej dań nierzadko są istną bombą kaloryczną. Zamiast smażyć kotlety w głębokim tłuszczu, a zupy zabielać śmietaną, wystarczą proste triki na odchudzenie popularnych potraw, tak aby nadal były pyszne, ale mniej obciążające i w wersji fit. Warto wypróbować je latem, kiedy mamy dostęp do wielu naturalnych i świeżych produktów, dzięki którym łatwiej nam skomponować wartościowe pod względem odżywczym, a przy tym niskokaloryczne posiłki. Oto kilka prostych przepisów dla każdego m.in. na placki, gołąbki i zupę.
Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 100 g ryżu, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, majeranek, sól i pieprz do smaku, 1 średnia główka młodej kapusty, kilka liści laurowych, sznurek spożywczy lub wykałaczki, 3-4 ugotowane ziemniaki, kiść pomidorków koktajlowych, 2 łyżki passaty pomidorowej.
Sposób przygotowania: z kapusty wyciąć głąb i podgotować we wrzątku, ściągając sparzone liście. Ryż ugotować do miękkości, a następnie połączyć go z mięsem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną w kostkę cebulą. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Farsz nakładać na liście kapusty, zawijać i zabezpieczać wykałaczką lub sznureczkiem, dodając liść laurowy na wierzch. Ułożyć na natłuszczonej blasze. Umyte pomidorki połączyć z passatą i dodać wraz z pokrojonymi ziemniakami na blachę. Całość przykryć liśćmi i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piec ok. 45 minut, pod koniec można zdjąć liście, jeśli chcemy, aby składniki ładnie się zarumieniły.
Bigos
Składniki: 1 średnia młoda kapusta, 2 laski chudej kiełbasy, 2-3 pieczarki, 1 mała czerwona papryka, 2 marchewki, 1 puszka krojonych pomidorów, 2 cebule, liść laurowy, ziele angielskie, zielenina do przybrania.
Sposób przygotowania: kapustę poszatkować, marchewkę obrać i pokroić. Warzywa przełożyć do garnka z małą ilością wody (aby delikatnie zakryć produkty). Dodać ziele angielskie, liść laurowy i lekko posolić. Gotować ok. 20 minut. Na patelni podsmażyć kiełbasę z pieczarkami i papryką. Dodać pomidory z puszki. Przełożyć do kapusty i całość gotować ok. pół godziny, aż nadmiar płynów odparuje. Na koniec doprawić według uznania, podawać z zieleniną.
Pieczone pierogi
Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej, 250 ml ciepłego mleka, 10 g drożdży, 1 łyżka oliwy, sól. Na farsz: 250 g boczniaków, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 pęczek natki, 50 g orzechów włoskich, 2 łyżeczki octu balsamicznego, 1 łyżeczka masła, sól, pieprz. Na sos: 220 g jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz.
Sposób przygotowania: drożdże rozrobić z mlekiem i odstawić na ok. 10 minut. Do miski wsypać przesianą mąkę i sól. Dodać mleko z drożdżami, oliwę i zagnieść ciasto. Dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. W tym czasie drobno pokroić czosnek i cebulę, przesmażyć na oliwie. Dodać posiekane drobno grzyby. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Dusić 15 minut na wolnym ogniu, pod koniec połączyć z posiekaną pietruszką. Ciasto rozwałkować, wycinać krążki, nakładać farsz i zlepić brzegi. Nałożyć na delikatnie natłuszczoną blachę. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Przygotować sos, łącząc jogurt z rozgniecionym czosnkiem i przyprawami.
Gęsta zupa pomidorowa z warzywami
Składniki: 1 puszka pomidorów, 1 cukinia średniej wielkości, 2 marchewki, 1 kawałek selera naciowego, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 100 g fasolki szparagowej, 1 mały ziemniak, 1 puszka białej fasoli, kilka gałązek świeżego tymianku, gałązka rozmarynu, 1 papryczka chili, sok z jednej cytryny, 1,5 l wywaru warzywnego, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: obrać i pokroić marchewkę, cebulę, ziemniaka. Pokroić również cukinię, selera naciowego i fasolkę. W większym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić marchewkę, ziemniaka, cebulę, selera i fasolkę szparagową. Smażyć 2-3 minuty. Dodać posiekany rozmaryn i posiekaną papryczkę. Zalać bulionem i gotować ok. 10 minut. Dodać cukinię, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek, gotować kolejne 10 minut. Po tym czasie dodać fasolę z puszki i pomidory. Doprawić listkami tymianku, solą i pieprzem, gotować jeszcze ok. 10-15 minut, aż pomidory całkiem się rozpadną. Doskonale smakuje np. z chudym serem kozim.
Pieczone placki ziemniaczane
Składniki: 1 kg ziemniaków, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 jajko, 1 mała marchewka, świeże zioła (majeranek, tymianek lub natka), sól i pieprz, 1 łyżka oliwy.
Sposób przygotowania: obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podobnie jak obraną marchewkę. W razie potrzeby odsączyć wodę. Masę połączyć z drobno posiekaną lub startą cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz jajkiem. Dodać posiekane zioła i wymieszać. Masę nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i spryskaną oliwą. Piec w 180 stopniach przez ok. pół godziny, aż placki zrobią się chrupiące i złote.
Kotlet z warzywami
Sposób przygotowania: rozgrzać oliwę na patelni i usmażyć doprawione kotlety po minucie z każdej strony. Patelnię zdjąć z ognia i odstawić na dwie minuty. Po tym czasie kotlety usmażyć na średnim ogniu po ok. 5 minut z każdej strony, często je przewracając. Podawać z sałatką z sezonowych warzyw.