Dietetyczne wersje popularnych dań. Proste przepisy
Gołąbki z piekarnika
Polska kuchnia ma wielu zwolenników, ale niektóre z czołowych jej dań nierzadko są istną bombą kaloryczną. Zamiast smażyć kotletów w głębokim tłuszczu, a zupy zabielać śmietaną, wystarczą proste triki na odchudzenie popularnych potraw, tak aby nadal były pyszne, ale mniej obciążające i w wersji fit. Warto wypróbować je latem, kiedy mamy dostęp do wielu naturalnych i świeżych produktów, dzięki którym łatwiej nam skomponować wartościowe pod względem odżywczym, a przy tym niskokaloryczne posiłki. Oto kilka prostych przepisów dla każdego.
Polska kuchnia ma wielu zwolenników, ale niektóre z czołowych jej dań nierzadko są istną bombą kaloryczną. Zamiast smażyć kotlety w głębokim tłuszczu, a zupy zabielać śmietaną, wystarczą proste triki na odchudzenie popularnych potraw, tak aby nadal były pyszne, ale mniej obciążające i w wersji fit. Warto wypróbować je latem, kiedy mamy dostęp do wielu naturalnych i świeżych produktów, dzięki którym łatwiej nam skomponować wartościowe pod względem odżywczym, a przy tym niskokaloryczne posiłki. Oto kilka prostych przepisów dla każdego m.in. na placki, gołąbki i zupę.
Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 100 g ryżu, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, majeranek, sól i pieprz do smaku, 1 średnia główka młodej kapusty, kilka liści laurowych, sznurek spożywczy lub wykałaczki, 3-4 ugotowane ziemniaki, kiść pomidorków koktajlowych, 2 łyżki passaty pomidorowej.
Sposób przygotowania: z kapusty wyciąć głąb i podgotować we wrzątku, ściągając sparzone liście. Ryż ugotować do miękkości, a następnie połączyć go z mięsem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną w kostkę cebulą. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Farsz nakładać na liście kapusty, zawijać i zabezpieczać wykałaczką lub sznureczkiem, dodając liść laurowy na wierzch. Ułożyć na natłuszczonej blasze. Umyte pomidorki połączyć z passatą i dodać wraz z pokrojonymi ziemniakami na blachę. Całość przykryć liśćmi i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piec ok. 45 minut, pod koniec można zdjąć liście, jeśli chcemy, aby składniki ładnie się zarumieniły.