WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Dietetyczne wersje popularnych dań. Proste przepisy

Polska kuchnia ma wielu zwolenników, ale niektóre z czołowych jej dań nierzadko są istną bombą kaloryczną. Zamiast smażyć kotletów w głębokim tłuszczu, a zupy zabielać śmietaną, wystarczą proste triki na odchudzenie popularnych potraw, tak aby nadal były pyszne, ale mniej obciążające i w wersji fit. Warto wypróbować je latem, kiedy mamy dostęp do wielu naturalnych i świeżych produktów, dzięki którym łatwiej nam skomponować wartościowe pod względem odżywczym, a przy tym niskokaloryczne posiłki. Oto kilka prostych przepisów dla każdego.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Gołąbki z piekarnika

Obraz
© 123RF.COM

Polska kuchnia ma wielu zwolenników, ale niektóre z czołowych jej dań nierzadko są istną bombą kaloryczną. Zamiast smażyć kotlety w głębokim tłuszczu, a zupy zabielać śmietaną, wystarczą proste triki na odchudzenie popularnych potraw, tak aby nadal były pyszne, ale mniej obciążające i w wersji fit. Warto wypróbować je latem, kiedy mamy dostęp do wielu naturalnych i świeżych produktów, dzięki którym łatwiej nam skomponować wartościowe pod względem odżywczym, a przy tym niskokaloryczne posiłki. Oto kilka prostych przepisów dla każdego m.in. na placki, gołąbki i zupę.

Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 100 g ryżu, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, majeranek, sól i pieprz do smaku, 1 średnia główka młodej kapusty, kilka liści laurowych, sznurek spożywczy lub wykałaczki, 3-4 ugotowane ziemniaki, kiść pomidorków koktajlowych, 2 łyżki passaty pomidorowej.

Sposób przygotowania: z kapusty wyciąć głąb i podgotować we wrzątku, ściągając sparzone liście. Ryż ugotować do miękkości, a następnie połączyć go z mięsem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną w kostkę cebulą. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Farsz nakładać na liście kapusty, zawijać i zabezpieczać wykałaczką lub sznureczkiem, dodając liść laurowy na wierzch. Ułożyć na natłuszczonej blasze. Umyte pomidorki połączyć z passatą i dodać wraz z pokrojonymi ziemniakami na blachę. Całość przykryć liśćmi i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piec ok. 45 minut, pod koniec można zdjąć liście, jeśli chcemy, aby składniki ładnie się zarumieniły.

/ 6Bigos

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 średnia młoda kapusta, 2 laski chudej kiełbasy, 2-3 pieczarki, 1 mała czerwona papryka, 2 marchewki, 1 puszka krojonych pomidorów, 2 cebule, liść laurowy, ziele angielskie, zielenina do przybrania.

Sposób przygotowania: kapustę poszatkować, marchewkę obrać i pokroić. Warzywa przełożyć do garnka z małą ilością wody (aby delikatnie zakryć produkty). Dodać ziele angielskie, liść laurowy i lekko posolić. Gotować ok. 20 minut. Na patelni podsmażyć kiełbasę z pieczarkami i papryką. Dodać pomidory z puszki. Przełożyć do kapusty i całość gotować ok. pół godziny, aż nadmiar płynów odparuje. Na koniec doprawić według uznania, podawać z zieleniną.

/ 6Pieczone pierogi

Obraz
© 123RF.COM

Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej, 250 ml ciepłego mleka, 10 g drożdży, 1 łyżka oliwy, sól. Na farsz: 250 g boczniaków, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 pęczek natki, 50 g orzechów włoskich, 2 łyżeczki octu balsamicznego, 1 łyżeczka masła, sól, pieprz. Na sos: 220 g jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz.

Sposób przygotowania: drożdże rozrobić z mlekiem i odstawić na ok. 10 minut. Do miski wsypać przesianą mąkę i sól. Dodać mleko z drożdżami, oliwę i zagnieść ciasto. Dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. W tym czasie drobno pokroić czosnek i cebulę, przesmażyć na oliwie. Dodać posiekane drobno grzyby. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Dusić 15 minut na wolnym ogniu, pod koniec połączyć z posiekaną pietruszką. Ciasto rozwałkować, wycinać krążki, nakładać farsz i zlepić brzegi. Nałożyć na delikatnie natłuszczoną blachę. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Przygotować sos, łącząc jogurt z rozgniecionym czosnkiem i przyprawami.

/ 6Gęsta zupa pomidorowa z warzywami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 puszka pomidorów, 1 cukinia średniej wielkości, 2 marchewki, 1 kawałek selera naciowego, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 100 g fasolki szparagowej, 1 mały ziemniak, 1 puszka białej fasoli, kilka gałązek świeżego tymianku, gałązka rozmarynu, 1 papryczka chili, sok z jednej cytryny, 1,5 l wywaru warzywnego, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: obrać i pokroić marchewkę, cebulę, ziemniaka. Pokroić również cukinię, selera naciowego i fasolkę. W większym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić marchewkę, ziemniaka, cebulę, selera i fasolkę szparagową. Smażyć 2-3 minuty. Dodać posiekany rozmaryn i posiekaną papryczkę. Zalać bulionem i gotować ok. 10 minut. Dodać cukinię, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek, gotować kolejne 10 minut. Po tym czasie dodać fasolę z puszki i pomidory. Doprawić listkami tymianku, solą i pieprzem, gotować jeszcze ok. 10-15 minut, aż pomidory całkiem się rozpadną. Doskonale smakuje np. z chudym serem kozim.

/ 6Pieczone placki ziemniaczane

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 kg ziemniaków, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 jajko, 1 mała marchewka, świeże zioła (majeranek, tymianek lub natka), sól i pieprz, 1 łyżka oliwy.

Sposób przygotowania: obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podobnie jak obraną marchewkę. W razie potrzeby odsączyć wodę. Masę połączyć z drobno posiekaną lub startą cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz jajkiem. Dodać posiekane zioła i wymieszać. Masę nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i spryskaną oliwą. Piec w 180 stopniach przez ok. pół godziny, aż placki zrobią się chrupiące i złote.

/ 6Kotlet z warzywami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 4 kawałki schabu (o grubości ok. 3 cm), sól, pieprz, ostra papryka, 1 łyżka oliwy.

Sposób przygotowania: rozgrzać oliwę na patelni i usmażyć doprawione kotlety po minucie z każdej strony. Patelnię zdjąć z ognia i odstawić na dwie minuty. Po tym czasie kotlety usmażyć na średnim ogniu po ok. 5 minut z każdej strony, często je przewracając. Podawać z sałatką z sezonowych warzyw.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany