Gęsta zupa pomidorowa z warzywami
Składniki: 1 puszka pomidorów, 1 cukinia średniej wielkości, 2 marchewki, 1 kawałek selera naciowego, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 100 g fasolki szparagowej, 1 mały ziemniak, 1 puszka białej fasoli, kilka gałązek świeżego tymianku, gałązka rozmarynu, 1 papryczka chili, sok z jednej cytryny, 1,5 l wywaru warzywnego, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: obrać i pokroić marchewkę, cebulę, ziemniaka. Pokroić również cukinię, selera naciowego i fasolkę. W większym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić marchewkę, ziemniaka, cebulę, selera i fasolkę szparagową. Smażyć 2-3 minuty. Dodać posiekany rozmaryn i posiekaną papryczkę. Zalać bulionem i gotować ok. 10 minut. Dodać cukinię, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek, gotować kolejne 10 minut. Po tym czasie dodać fasolę z puszki i pomidory. Doprawić listkami tymianku, solą i pieprzem, gotować jeszcze ok. 10-15 minut, aż pomidory całkiem się rozpadną. Doskonale smakuje np. z chudym serem kozim.