Placek z kurczakiem
Pizza zawiera dużo sodu, bo jej składniki – zwłaszcza ciasto – mają go w sobie sporo. Na szczęście, zamieniając kilka kluczowych elementów, możesz stworzyć coś równie pysznego. Kiedy następnym razem najdzie cię ochota na pizzę, wypróbuj ten prosty przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- spray do smażenia
- 2 pełnoziarniste chlebki naan (ok. 110 g każdy)
- 1 szklanka pokruszonej niskotłuszczowej mozzarelli
- 2 szklanki świeżego szpinaku baby
- 110 g suszonych pomidorów, pokrojonych w paski
- 170 g karczochów ze słoika
- 4 łyżki przyprawy włoskiej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 225 g piersi z kurczaka bez kości i skóry, pokrojonej na niewielkie kawałki
- 1 łyżka przyprawy bez sodu
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową i spryskaj ją olejem.
- Ułóż placki na przygotowanej blasze i nałóż na każdy z nich po połowie mozzarelli, szpinaku, suszonych pomidorów, karczochów i przyprawy.
- Piecz 15 minut.
- W tym czasie rozgrzej olej na średniej patelni. Posyp kurczaka przyprawą bez sodu i smaż na średnim ogniu przez sześć minut, często mieszając. Zdejmij z ognia.
- Kiedy placki będą gotowe, nałóż na każdy z nich kurczaka i wstaw z powrotem do piekarnika na dziesięć minut, aż ser się roztopi. Przekrój każdy z placków na pół i podawaj.
- Resztki potrawy przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, do trzech dni.
Przepis pochodzi z książki "Dieta DASH"
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze