Placek z kurczakiem

Pizza zawiera dużo sodu, bo jej składniki – zwłaszcza ciasto – mają go w sobie sporo. Na szczęście, zamieniając kilka kluczowych elementów, możesz stworzyć coś równie pysznego. Kiedy następnym razem najdzie cię ochota na pizzę, wypróbuj ten prosty przepis.

Placek z kurczakiemPlacek z kurczakiem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • spray do smażenia
  • 2 pełnoziarniste chlebki naan (ok. 110 g każdy)
  • 1 szklanka pokruszonej niskotłuszczowej mozzarelli
  • 2 szklanki świeżego szpinaku baby
  • 110 g suszonych pomidorów, pokrojonych w paski
  • 170 g karczochów ze słoika
  • 4 łyżki przyprawy włoskiej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 225 g piersi z kurczaka bez kości i skóry, pokrojonej na niewielkie kawałki
  • 1 łyżka przyprawy bez sodu

Przepis

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową i spryskaj ją olejem.
  • Ułóż placki na przygotowanej blasze i nałóż na każdy z nich po połowie mozzarelli, szpinaku, suszonych pomidorów, karczochów i przyprawy.
  • Piecz 15 minut.
  • W tym czasie rozgrzej olej na średniej patelni. Posyp kurczaka przyprawą bez sodu i smaż na średnim ogniu przez sześć minut, często mieszając. Zdejmij z ognia.
  • Kiedy placki będą gotowe, nałóż na każdy z nich kurczaka i wstaw z powrotem do piekarnika na dziesięć minut, aż ser się roztopi. Przekrój każdy z placków na pół i podawaj.
  • Resztki potrawy przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, do trzech dni.
Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów