Mini torcik
Składniki: opak. krakersów, opak. biszkoptów podłużnych, wiórki kokosowe, płatki migdałów, 1 i 1/2 kostki masła, 3/4 l mleka, 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 3 płaskie łyżki mąki pszennej, 3 żółtka, szklanka cukru, cukier wanilinowy, galaretka np. wiśniowa, kilka malin i czereśni, 40g gorzkiej czekolady, 50 ml śmietany kremówki 36%.
Przygotowanie: przygotować galaretkę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać łyżkę mleka. Ostudzić i zmiksować ze śmietaną kremówką. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką konsystencję, dodać szklankę mleka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Połączyć składniki. Pozostałe mleko zagotować i powoli wlewać utartą masę i chwilę gotować ciągle mieszając. Gdy zgęstnieje odstawić do ostudzenia. Dodać wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Ze sztywnego papieru wyciąć długi prostokątny kawałek, owinąć solidnie folią aluminiową i spiąć w okrąg. Na spodzie tak przygotowanej formy ułożyć warstwę krakersów i galaretkę. Dookoła ułożyć podłużne biszkopty. Do środka dodać część masy rafaello. Następnie ponownie krakersy i masa, a na wierzch warstwę czekolady. Dekorujemy malinami i czereśniami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.