Czereśnie w cieście
Składniki: 200 g czereśni. Ciasto naleśnikowe: 1 jajko, 100 g mąki, 100 ml mleka, 1 szczypta sody oczyszczonej, 1 łyżeczka cukru, olej arachidowy do smażenia, cukier puder do posypania.
*Przygotowanie: *oddzielić żółtko od białka. Białko włożyć na chwilę do lodówki. Z reszty składników przygotować gęste ciasto naleśnikowe, w razie potrzeby dosypać mąki lub dolać mleka. Z białka ubić pianę i połączyć z ciastem naleśnikowym, wstawić na 1/2 h do lodówki. W tym samym czasie opłukać i osuszyć czereśnie, a następnie pozbyć się pestek od dołu, tak by została szypułka. Zanurzać stopniowo czereśnie w cieście i smażyć na złoty kolor na głębokim oleju (ilość w zależności od wielkości garnka, tak aby się do siebie nie przykleiły). Posypać cukrem pudrem i podawać na ciepło.