Placek czekoladowy z czereśniami
Składniki: 200 g masła, 100 g pokrojonej czekolady deserowej, 150 ml wody, 300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 275 g cukru brązowego, 150 ml kwaśnej śmietany, 2 ubite jajka, biała czekolada do dekoracji.
Przygotowanie: formę do pieczenia o wymiarach 33 x 20 cm wyłożyć pergaminem. W rondelku podgrzać wodę, masło i czekoladę, często mieszając aż czekolada się rozpuści. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i cukier, wymieszać. Dodać masę czekoladową i wymieszać. W drugim naczyniu połączyć śmietanę i jajka, a następnie wymieszać dokładnie z masą czekoladową. Wydrylować czereśnie. Masę przełożyć do formy, posypać czereśniami, lekko je wciskając w ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni około 35-40 minut.