Podstawa to dobrej jakości mięso
To smaczne źródło pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy B. Żeberka najwyższej jakości mają niewielki przerost tłuszczowy i powinny mieć naturalny kolor. I chociaż w sklepach nie brakuje doprawionych produktów w foliowych opakowaniach, lepiej sięgać po żeberka sprzedawane na wagę.
- Kupując żeberka, warto zwrócić uwagę na ich kolor, który powinien być jasno różowy a mięso powinno być sprężyste. Świeże żeberka po obróbce termicznej będą delikatne. Podczas zakupu należy również zwrócić uwagę na to, czy żeberka mają bardzo dużo przerostów tłuszczowych na górnej warstwie i ile mięsa jest pomiędzy żebrami. Sam osobiście nie kupiłbym żeberek już zamarynowanych. Nie uda nam się ocenić wspomnianych walorów i cech charakterystycznych, a poza tym jest to zbyt łatwe, więc polecam zamarynować produkt samodzielnie - wyjaśnia szef kuchni "Kuźni Kulturalnej".