Delikatne i pyszne żeberka. Porady szefa kuchni

Wiktor Stefaniak, szef kuchni w restauracji "Kuźnia Kulturalna" zdradza, jak najlepiej przygotować żeberka.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 5Żeberka na polskich stołach

Obraz
© Fotolia

To prawdziwy rarytas dla mięsożerców. Żeberka wieprzowe lub wołowe to dla wielu osób obowiązkowy produkt, który powinien znaleźć się na grillu. W polskiej kuchni pojawiają się także w ramach dań głównych czy bazy do przygotowania innych potraw. Idealne żeberka cechuje mięso, które łagodnie odchodzi od kości, jest miękkie i aromatyczne. Wiktor Stefaniak, szef kuchni w restauracji "Kuźnia Kulturalna", zdradził nam kilka sekretów, jak zrobić perfekcyjne żeberka. Podpowiedział również, czym kierować się przy zakupie tego produktu i jakimi dodatkami podkręcić jego smak.

/ 5Podstawa to dobrej jakości mięso

Obraz
© 123RF.COM

To smaczne źródło pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy B. Żeberka najwyższej jakości mają niewielki przerost tłuszczowy i powinny mieć naturalny kolor. I chociaż w sklepach nie brakuje doprawionych produktów w foliowych opakowaniach, lepiej sięgać po żeberka sprzedawane na wagę.
- Kupując żeberka, warto zwrócić uwagę na ich kolor, który powinien być jasno różowy a mięso powinno być sprężyste. Świeże żeberka po obróbce termicznej będą delikatne. Podczas zakupu należy również zwrócić uwagę na to, czy żeberka mają bardzo dużo przerostów tłuszczowych na górnej warstwie i ile mięsa jest pomiędzy żebrami. Sam osobiście nie kupiłbym żeberek już zamarynowanych. Nie uda nam się ocenić wspomnianych walorów i cech charakterystycznych, a poza tym jest to zbyt łatwe, więc polecam zamarynować produkt samodzielnie - wyjaśnia szef kuchni "Kuźni Kulturalnej".

/ 5Żeberka w kuchni

Obraz
© Fotolia

Żeberka możemy przygotować na wiele sposobów. Zaczynając od żeberek duszonych, poprzez te z grilla, a kończąc na pieczonych.

- Spore pole do popisu daje także dobór marynaty. Zamarynować je można tradycyjnie po polsku, na sposób orientalny. Doskonale smakują przygotowane z dodatkiem piwa, miodu lub pikantnych przypraw - dodaje Wiktor Stefaniak.

Często dodaje się je również do bigosów i innych dań z kapusty.

/ 5Idealne żeberka z piekarnika

Obraz
© Fotolia

- Jednym z moich ulubionych sposobów na żeberka są te z piekarnika. Trzeba na nie poświęcić trochę czasu, ale warto. Dzień wcześniej marynuję 500 g żeberek w płaskiej łyżce soli, szczypcie pieprzu, jednej dużej cebuli pokrojonej w piórka, jednym przesiekanym ząbku czosnku, dwóch łyżkach miodu i na koniec dodaję jedną dużą gałązkę świeżego rozmarynu. Następnego dnia duszę żeberka w naczyniu żaroodpornym z całą marynatą pod przykryciem w 140 stopni C przez ok. 4 godziny. Czas zależy od grubości porcji żeberek. Będą gotowe, gdy kości zaczną swobodnie odchodzić od mięsa. Tak przygotowane żeberka wyciągam z pieca, a powstały sos przelewam do rondelka i redukuję o połowę. Przecedzam go przez sito. Tak powstałą glazurą smaruję porcję żeberek i
wsadzam do piekarnika rozgrzanego do 165 stopni C na ok. 15 minut, aż glazura się zapiecze. Przygotowane w ten sposób są naprawdę pyszne. Doskonale komponują się z zasmażaną kapustą z kminkiem i gratin ziemniaczanym - wyjaśnia Wiktor Stefaniak, szef kuchni w restauracji "Kuźnia kulturalna".

/ 5Żeberka w nietypowy sposób

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw