Delikatne i pyszne żeberka. Porady szefa kuchni

Wiktor Stefaniak, szef kuchni w restauracji "Kuźnia Kulturalna" zdradza, jak najlepiej przygotować żeberka.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 5Żeberka na polskich stołach

Obraz
© Fotolia

To prawdziwy rarytas dla mięsożerców. Żeberka wieprzowe lub wołowe to dla wielu osób obowiązkowy produkt, który powinien znaleźć się na grillu. W polskiej kuchni pojawiają się także w ramach dań głównych czy bazy do przygotowania innych potraw. Idealne żeberka cechuje mięso, które łagodnie odchodzi od kości, jest miękkie i aromatyczne. Wiktor Stefaniak, szef kuchni w restauracji "Kuźnia Kulturalna", zdradził nam kilka sekretów, jak zrobić perfekcyjne żeberka. Podpowiedział również, czym kierować się przy zakupie tego produktu i jakimi dodatkami podkręcić jego smak.

/ 5Podstawa to dobrej jakości mięso

Obraz
© 123RF.COM

To smaczne źródło pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy B. Żeberka najwyższej jakości mają niewielki przerost tłuszczowy i powinny mieć naturalny kolor. I chociaż w sklepach nie brakuje doprawionych produktów w foliowych opakowaniach, lepiej sięgać po żeberka sprzedawane na wagę.
- Kupując żeberka, warto zwrócić uwagę na ich kolor, który powinien być jasno różowy a mięso powinno być sprężyste. Świeże żeberka po obróbce termicznej będą delikatne. Podczas zakupu należy również zwrócić uwagę na to, czy żeberka mają bardzo dużo przerostów tłuszczowych na górnej warstwie i ile mięsa jest pomiędzy żebrami. Sam osobiście nie kupiłbym żeberek już zamarynowanych. Nie uda nam się ocenić wspomnianych walorów i cech charakterystycznych, a poza tym jest to zbyt łatwe, więc polecam zamarynować produkt samodzielnie - wyjaśnia szef kuchni "Kuźni Kulturalnej".

/ 5Żeberka w kuchni

Obraz
© Fotolia

Żeberka możemy przygotować na wiele sposobów. Zaczynając od żeberek duszonych, poprzez te z grilla, a kończąc na pieczonych.

- Spore pole do popisu daje także dobór marynaty. Zamarynować je można tradycyjnie po polsku, na sposób orientalny. Doskonale smakują przygotowane z dodatkiem piwa, miodu lub pikantnych przypraw - dodaje Wiktor Stefaniak.

Często dodaje się je również do bigosów i innych dań z kapusty.

/ 5Idealne żeberka z piekarnika

Obraz
© Fotolia

- Jednym z moich ulubionych sposobów na żeberka są te z piekarnika. Trzeba na nie poświęcić trochę czasu, ale warto. Dzień wcześniej marynuję 500 g żeberek w płaskiej łyżce soli, szczypcie pieprzu, jednej dużej cebuli pokrojonej w piórka, jednym przesiekanym ząbku czosnku, dwóch łyżkach miodu i na koniec dodaję jedną dużą gałązkę świeżego rozmarynu. Następnego dnia duszę żeberka w naczyniu żaroodpornym z całą marynatą pod przykryciem w 140 stopni C przez ok. 4 godziny. Czas zależy od grubości porcji żeberek. Będą gotowe, gdy kości zaczną swobodnie odchodzić od mięsa. Tak przygotowane żeberka wyciągam z pieca, a powstały sos przelewam do rondelka i redukuję o połowę. Przecedzam go przez sito. Tak powstałą glazurą smaruję porcję żeberek i
wsadzam do piekarnika rozgrzanego do 165 stopni C na ok. 15 minut, aż glazura się zapiecze. Przygotowane w ten sposób są naprawdę pyszne. Doskonale komponują się z zasmażaną kapustą z kminkiem i gratin ziemniaczanym - wyjaśnia Wiktor Stefaniak, szef kuchni w restauracji "Kuźnia kulturalna".

/ 5Żeberka w nietypowy sposób

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja