Żurek w chlebie
Żurek to najbardziej popularne danie, do podania którego wykorzystuje się chleb. Przed świętami Wielkiej Nocy piekarnie nawet przygotowują i sprzedają specjalne małe chlebki, które po wydrążeniu możemy wypełnić tą tradycyjną, pyszną zupą. Żurek najlepiej serwować w okrągłych bochenkach chleba pszennego. Wystarczy pachnący bochenek i dobry przepis na zupę.
Do przygotowania tego dania potrzebujemy: dwa litry bulionu warzywnego lub mięsnego, pół litra gotowego zakwasu żytniego, kilka kawałków białej surowej kiełbasy, spory kawałek wędzonego boczku, cebulę, ząbek czosnku, łyżkę chrzanu, kilka łyżek śmietany, majeranek, sól i pieprz. Bulion podgrzewamy, na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, a kiedy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i smażymy, aż boczek i cebula się zrumienią, a następnie dodajemy je do bulionu. Dodajemy również kiełbasę i gotujemy pół godziny, a po tym czasie wlewamy zakwas. Doprawiamy czosnkiem, chrzanem i przyprawami, gotujemy kilka minut, zabielamy śmietaną. Zupę przelewamy do wydrążonych wcześniej bochenków i podajemy.