Trwa ładowanie...
d34kpva
25-03-2019 13:58

Chleb pomidorowy z pieprzem marynowanym. Prosty i pyszny

Przepis

Chleb pomidorowy? Tak, to możliwe i bardzo smaczne! Nie ma nic lepszego niż zapach domowego chleba. A co powiecie na wyrośnięty i puszysty chlebek z dodatkiem suszonych pomidorów? Niebo w gębie. Przepis z bloga "Moniki Smakołyki".

d34kpva
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Moniki Smakołyki
Źródło: Moniki Smakołyki
Składniki
  • 600 g mąki pszennej typ. 550,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki soli (do smaku),
  • 350 ml ciepłej wody,
  • 150 g (masa bez oleju) suszonych pomidorów z pieprzem zielonym marynowanym w oleju z ziołami
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów.

Ponadto:

  • mąka do podsypania,
  • ok. 1 łyżki oleju z pomidorów,
  • 2 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu.
Przepis

Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. W blenderze miksujemy suszone pomidory razem z pieprzem i 2 łyżkami oleju.Do wyrośniętego zaczynu dodajemy zmiksowane pomidory, sól i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy świeżo przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto.

Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodajemy niewielką ilość mąki. Ciasto powinno być miękkie i gładkie. Dzielimy na dwie części, formułujemy podłużne chlebki i układamy na blasze podsypanej mąką. Ciasto na wierzchu nakłuwamy, np. widelcem.Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto można jeszcze raz ponakłuwać, następnie wierzch smarujemy olejem z pomidorów i posypujemy startym serem. Pieczemy w 185 st. C ok. 30 min. na dolnej półce.

Chleb pomidorowy z pieprzem marynowanym. Prosty i pyszny
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d34kpva
d34kpva
d34kpva
d34kpva
Więcej tematów
d34kpva