Chleb pomidorowy z pieprzem marynowanym. Prosty i pyszny

Chleb pomidorowy? Tak, to możliwe i bardzo smaczne! Nie ma nic lepszego niż zapach domowego chleba. A co powiecie na wyrośnięty i puszysty chlebek z dodatkiem suszonych pomidorów? Niebo w gębie. Przepis z bloga "Moniki Smakołyki".

Chleb pomidorowy z pieprzem marynowanymChleb pomidorowy z pieprzem marynowanym
Monika Lemko

Składniki

  • 600 g mąki pszennej typ. 550,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki soli (do smaku),
  • 350 ml ciepłej wody,
  • 150 g (masa bez oleju) suszonych pomidorów z pieprzem zielonym marynowanym w oleju z ziołami
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów.

Ponadto:

  • mąka do podsypania,
  • ok. 1 łyżki oleju z pomidorów,
  • 2 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu.

Przepis

Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. W blenderze miksujemy suszone pomidory razem z pieprzem i 2 łyżkami oleju.Do wyrośniętego zaczynu dodajemy zmiksowane pomidory, sól i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy świeżo przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto.

Przepis

Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodajemy niewielką ilość mąki. Ciasto powinno być miękkie i gładkie. Dzielimy na dwie części, formułujemy podłużne chlebki i układamy na blasze podsypanej mąką. Ciasto na wierzchu nakłuwamy, np. widelcem.Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przepis

Wyrośnięte ciasto można jeszcze raz ponakłuwać, następnie wierzch smarujemy olejem z pomidorów i posypujemy startym serem. Pieczemy w 185 st. C ok. 30 min. na dolnej półce.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu