Gulasz w okrągłym bochenku
Duże bochenki chleba pięknie wyglądają na stole, więc mogą służyć również jako… waza. Podany z chlebie gulasz, w którym również znajdą się kawałki pieczywa, będzie atrakcją każdego przyjęcia. Potrzebujemy: kilogram wołowiny, kilka czerwonych papryk, cebulę, czosnek, pół kilograma pieczarek, ostrą i słodką paprykę w proszku, mielony kminek, pieprz, sól, puszkę pomidorów, pęczek zielonej pietruszki, smalec i duży bochenek chleba razowego. W dużym garnku podgrzewamy kilka łyżek smalcu. Wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, a gdy zaczną się szklić zmniejszamy gaz i dodajemy po dużej łyżce mielonych papryk i łyżeczkę kminku. Smażymy krótko, dodajemy pokrojone w dużą kostkę mięso, sól i pieprz i zalewamy wodą, by tylko przykryła mięso. Dusimy pół godziny, dodajemy pomidory z puszki i posiekany drobno miąższ wydrążony z chleba. Dusimy godzinę. Przekładamy do chleba i posypujemy natką.