Daktyle idealną alternatywą dla cukru. Łagodzą nerwy i wzmacniają ciało

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 5Wybierz najlepsze i jedz na zdrowie!

Obraz
© Shutterstock.com

Daktyle doceniają przede wszystkim sportowcy, ponieważ to doskonałe źródło energii nawet po najbardziej wyczerpującym treningu. Ale owoce te każdy powinien włączyć do swojego codziennego menu. Zawierają bowiem cenne składniki odżywcze, a także są naturalnym lekarstwem na wiele, popularnych dolegliwości.

/ 5Świeże czy suszone?

Obraz
© 123RF.COM

Daktylowce zalicza się do grupy najstarszych drzew owocowych na świecie. Współcześnie uprawia się głównie w południowo-zachodniej Azji, północnej Afryce i na południu Stanów Zjednoczonych. Największą popularnością cieszą się wśród mieszkańców krajów arabskich, którzy nazywają je "chlebem życia". To określenie ma odzwierciedlenie w składzie tych przysmaków. Zarówno suszone, jak i świeże są bogate w błonnik, liczne witaminy (zwłaszcza w witaminę B3), związki mineralne (szczególnie potas), a także przeciwutleniacze i salicylany, które wykazują takie działanie jak aspiryna. Dużo zależy jednak od odmiany daktyli, dlatego warto czytać dokładnie etykiety lub pozyskać dodatkowe informacje od sprzedawcy. Np. w odmianie Deglet Noor znajdziemy witaminę C, której nie ma Medjool - nadrabia jednak sporą dawką witaminy A i wapnia. W przypadku suszonych daktyli lepiej wybierać wersje ekologiczne, które nie zawierają konserwantów. Naszą czujność powinny wzbudzić następujące substancje w składzie produktu: E211, E210, E201.

/ 5Zamiennik cukru

Obraz
© Shutterstock.com

Produkty te wykorzystuje się do produkcji mąki, miodu palmowego, przetworów, jako dodatek do wypieków lub musli. Można z nich przygotować kompot, dodać je do dań typu curry, nadziać boczkiem lub podawać z deską serów. Skutecznie zastąpią również słodycze, a syrop z daktyli to doskonała alternatywa dla cukru - można nim posłodzić nie tylko herbatę, ale również kawę.

/ 5Nie tylko pyszne, ale i zdrowe

Obraz
© 123RF.COM

Dzięki sporej zawartości błonnika daktyle to naturalne lekarstwo na zaparcia. Ich regularne spożywanie poprawia i przyśpiesza perystaltykę jelit, jednocześnie wymiatając złogi i niestrawione cząstku pokarmu. Owoce te łagodzą również dolegliwości u osób cierpiących na nadkwasotę. Właściwości alkalizujące sprawią, że po ich konsumpcji pH soku żołądkowego będzie bardziej zasadowe. Z kolei tryptofan w składzie tych przysmaków korzystnie wpływa na samopoczucie chorych zmagających się z zespołem jelita drażliwego.
Świeże i suszone sprawdzą się także jako smakołyk łagodzący nerwy. Wszystko, dzięki witaminie B3, która wspomoże prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto, owoce te bogate są także w taurynę - dobry środek nasenny, który ma działanie antydepresyjne.

/ 5Daktyle nie dla wszystkich

Obraz
© Shutterstock.com

Podobnie, jak w przypadku innych zdrowych przysmaków, także daktyle niosą ze sobą wiele korzyści, ale jednocześnie mogą niektórym osobom zaszkodzić. Mimo że obniżają poziom glukozy we krwi, nie poleca się ich diabetykom, ponieważ mają wysoki indeks glikemiczny. Nie powinny ich jeść także osoby, które cierpią na kolkę żołądkową lub nieżyt żołądka. Daktyle mogą również potęgować wzdęcia, wywoływać bóle głowy i zaostrzyć objawy migreny.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości